.

 

 

 

 

 


.

Poslanik Muhammed (alejhi selam) služi kao savršen primjer moralne i duhovne izvrsnosti.

Sama ova jednostavna izjava garantuje moju ljubav prema njemu. Njegovi konkretni primjeri vrline – istovremeno svestrani i široki – služe kao višegodišnji izvori inspiracije. 

Kao dijete ušao u riznicu vjerovjesničke mudrosti u mektebu dok smo, sa velikom strašću koja prati mladost, učili napamet izjave Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Nastavljajući ka višim studijama, sjeme ljubavi prema Poslaniku, tako posađeno, postajalo je sve jačim sve dok nije postalo doživotna strast.

Sada, ni jedan dan u mom životu ne prođe a da nisam izložen pravoj riznici njegove mudrosti.

Obim radova koji analiziraju poslaničke tradicije, izvode zaključke i komentarišu ih - koji obuhvataju široku lepezu disciplina - ulijevaju dubok osjećaj strahopoštovanja prema poslaničkom modelu.

Ovo stalno i dosljedno njegovano izlaganje poslaničkoj mudrosti imalo je osnažujući učinak na mene. Odabrao sam ga kao model po kojem nastojim oblikovati svoju ličnost, promijeniti svoje razmišljanje, oblikovati svoju viziju i svoju vezu sa Allahom, a samim tim i svoj odnos prema Božijem stvorenju, malom i velikom.

Bez obzira kojoj životnoj poziciji se okrenem, uvijek pronalazim poslaničke primjere koji me motiviraju da težim sve većem i većem savršenstvu.

U nastavku ću navesti nekoliko aspekata duhovne i moralne ishrane koja me održava dok se svakodnevno suočavam sa izazovima:

1- Dok otvaram oči nakon dobrog sna, Poslanikov primjer izlivanja srca u slavu Allaha me navodi da ponovim za njim: “Hvala ti Allahu na (Tvome) daru života, zdravlja i (što si me počastio) na sjećanju!” I dok idem u toalet, njegovi stalni podsjetnici o oralnoj higijeni, čistoći i pročišćavanju djeluju kao poticaj da se održavam čistim i urednim.

2- Moji jutarnji poslovi počinju molitvom. U mislima mi odjekuju riječi Poslanika da će se rado rastati od blaga cijelog svijeta za priliku da klanja dva rekata sabaha.

3- Poslanik me prati do stola za doručak; on me podučava da prizivam Boga, i zahvaljujem Mu na Njegovim darovima, i da prakticiram umjerenost u potrošnji.

Protresa me iz mog samozadovoljstva da nikada sebi ne dozvolim da uzimam Božje blagoslove zdravo za gotovo i da se sjetim onih manje sretnih.

4- Poslanikovi stalni podsjetnici o dobročinstvu i dobrotvornom životu i prizor kako je dirnut do suza kada je vidio grupu iznemoglih muškaraca i žena kako se pojavljuju pred njim; njegova posljedična propovijed koja podsjeća pratioce na jedinstvo ljudske porodice podstiče me da budem dobrotvoran i velikodušan.

5- Njegov beskrajni humor i veselo ćaskanje sa porodicom i djecom, djeca koja jure da dočekaju Poslanika; njegov silazak sa minbara da obasipa unuka poljupcima; prekidanje svoje molitve nakon što je začuo plač djeteta i sažaljenja s malim djetetom koje oplakuje gubitak svoje ptice ljubimca... Ove slike prate moju interakciju sa mojom porodicom.

6- Kada sam krenuo na studije, stimulisali me Poslanikovo savjetovanje o vrijednosti znanja i njegova dova: “Gospodaru poveća moje znanje”.

7- Dok odlazim u učionicu da podijelim svoje ograničeno znanje, još jednom, Poslanik služi kao odličan model učitelja/komunikatora. Njegova upotreba humora, njegov način podučavanja i ilustracije; njegovo krojenje poruke publici, njegovo korištenje konkretnih primjera da objasni duboke duhovne istine; i njegovo bezgranično saosjećanje i strpljenje kao učitelja – sve to me drži na nogama.

8- Kada šetam parkom ili šetam stazom u prirodi, srce mi se diže prisjećajući se njegovih učenja o tome kako se čitavo stvorenje, uključujući male mrave u njihovim rupama, moli za tragača i učitelja mudrosti.

Njegova izjava da one koji se sjećaju Allaha pozdravljaju sva stvorenja – jer su oni sami zauzeti slavljenjem Svevišnjeg – tjera me da pomjerim usne u zikru. Štaviše, njegovo ponavljano nagovaranje da se bude dobrotvoran čak i prema najsitnijim stvorenjima služi kao stalni podsjetnik kako se odnositi prema svim Božjim stvorenjima.

9- Poslanikovi primjeri kao daije ističu vrijednosti integriteta i kredibiliteta kao stubova karaktera.

Percepcija Poslanika a.s. kao najpouzdanije osobe u Mekki; i da je bio poznat kao onaj koji prihvata slabe i siromašne upozoravaju me da ne miješam islam sa suhoparnom teologijom lišenom suosjećanja. Ovo mi pomaže dok se susrećem i komuniciram sa raznolikošću života, stilova života i pogleda na svijet u multikulturalnoj zajednici i naciji u kojoj živim.

10- Završavam riječima njegovog mladog saputnika Anasa:

“Jednom je čovjek prišao Poslaniku, pitajući ga, kada je čas?”

Poslanik ga je upitao:

Šta ste pripremili za to?

Čovjek je rekao:

“Nisam spreman za to sa mnogo namaza, dobročinstava ili postova, ali zaista volim Allaha i Njegovog Poslanika” na što je Poslanik odgovorio: “Pridružićete se onima koje volite!”

Anas komentariše: “Mi (drugovi) se nikada nismo toliko radovali kao tog dana kada smo čuli te riječi.”

Anas je dalje dodao: “Volim Allaha i Njegovog Poslanika, volim Ebu Bekra i Omera; stoga se nadam da ću se ponovo ujediniti s njima (u džennetu), iako ne mogu tvrditi da imam takva djela kao što su njihova.”

Molim Allaha da u naša srca usadi istinsku ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku.

(Autor je sheikh Ahmad Kutty predavač na Islamskom institutu u Torontu, ranije je predavao na Emanuel koledžu Univerziteta u Torontu) stav