.

 

 

 

 

 


.

Informacija da aparati koje je Violeta donirala bolnicama nisu respiratori, nego oksigenatori, odjeknula je danas u bh. javnosti.

Ekskluzivno ju je za Vijesti.ba otkrio direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović zahvalivši se kompaniji Violeta na ipak vrijednoj donaciji. Vlasnik Violete Petar Ćorluka po saznanju ovih informacija nije odbacio mogućnost da je došlo do greške u isporuci. Za medije je kazao da ga zanima samo istina i da su namjere bile najbolje. Ćorluka je najavio i da će tužiti kineske proizvođače ukoliko se pokaže da su isporučili nešto drugo od onoga što je traženo, te je pozvao da se javno pregleda sva dokumentacija i da svoj stav daju i vještaci. Ne treba također smetnuti s uma ni jasnu izjavu direktora tuzlanske bolnice kako dostavljena oprema nije respirator, ali je svakako oprema koja je itekako potrebna našem zdravstvenom sistemu.

U svakom slučaju, ovaj primjer potvrdio je da je i u najčistijoj namjeri, kakvu je Ćorluka bez sumnje imao, moguća i greška, a vrlo moguće i prevara od strane dobavljača. No to ni u kom slučaju ne umanjuje zasluge niti potez vrijedan hvale pa i odlikovanja Petra Ćorluke u gradovima koji su zahvaljujući njegovoj donaciji dobili vrijednu medicinsku pomoć.

A dobili su je Tuzla, Bihać, Sarajevo, Mostar … Ćorluka je opremu kupio vlastitim novcem i to u teškom vremenu kada su neki drugi privrednici u našoj zemlji imali cilj da profitiraju ili ih ta vrsta društvene odgovornosti kakvu je iskazao Ćorluka jednostavno nije doticala.

Treba podsjetiti i kako je 20 vodećih privatnih firmi, koje posluju u Federaciji, prijavilo ukupno više od pola milijarde maraka dobiti, a da su neke od njih tražile da im država “pokrije“ ne samo doprinose, već i isplaćuje i neto plate, tako da oni nemaju nikakvu finansijsku obavezu prema svojim radnicima. Neki su, poput pojedinih kladionica, iako su prijavili desetine miliona dobiti, počeli odmah da sistemski otpuštaju radnike, ne pokazujući ni najmanji stepen društvene odgovornosti.

Jedan od rijetkih velikih poslodavaca, koji je ukazao na ovo realno stanje unutar realnog sektora jeste vlasnik Violete Petar Ćorluka kazavši da velike firme imaju velike unutarnje rezerve, te da mogu same jedan značajan period izdržati svoje finansijske obaveze prema radnicima. Štaviše, pozvao je državu da najviše pomogne malim biznisima, koji nemaju takve rezerve. Jedan dio njih je i postupio na taj način - društveno odgovorno. Neki su čak pritekli u pomoć državi i zdravstvenom sistemu, kupujući neophodnu medicinsku opremu, u vidu respiratora, zaštitnih maski, itd. Među njima prvi - Petar Ćorluka.    (Vijesti.ba)