.

 

 

 

 

 


.

Pravo je vrijeme da napravite med od maslačka.

Maslačak je biljka koja je odlična za zdravlje. Sadrži vitamine A, C i K te vitamin E i u manjoj mjeri vitamine B.  Zeleni dio biljke sadrži željezo, kalcij, magnezij i kalij. Osim toga, maslačak sadrži i antioksidanse, prije svega beta karoten, ali i polifenole.

Med od maslačka koristi se za podizanje imuniteta, a odličan je i u borbi protiv gastritisa i problemima s jetrom, bubrezima i mjehurom. Djelotvoran je i kod proljeva jer smanjuje intenzitet i trajanje. Može poslužiti i za zarastanje rana i ožiljaka na koži, a baš kao i svaki med i med od maslačka se koristi kod prehlade i kašlja te se smatra lijekom za pluća.

Med od maslačaka više nalikuje sirupu i veganski je proizvod.

Da biste napravili med potrebno je:

400 gr cvjetova maslačaka

limun

litar vode

dva kilograma šećera

Maslačke uberite sa livade. Protresite cvjetove kako bi iz njih izašli kukci, a potom u lonac stavite maslačke, narezani limun i vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se hladi preko noći. Drugi dan procijediti sirup od cvjetova i limuna kroz cjedilo ili gazu.

U posudu s tekućinom dodajte šećer i po želji sok od pola limuna te ih prokuhajte u loncu da se šećer otopi. Prokuhajte još 15 minuta i to je to. Tekućina će se zgusnuti i postat će tamna, a pazite samo da se ne zgusne previše. Dok se malo ohladi med ulijte u staklenke.

Gotov med je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom tri puta dnevno.  (Faktor)