.

 

 

 

 

 


.

Demograf Aleksandar Čavić ocijenio je da planet Zemlja može da iznese veličinu populacije od osam milijardi stanovnika,

ali da problem predstavlja nejednak raspored stanovništva.

On je u izjavi za Fenu kazao da je optimističan u pogledu mogućnosti osiguranja dovoljne količine hrane i neophodnih uslova za život tako brojnog stanovništva.

- To podrazumijeva da se stanovništvo odgovorno ponaša prema onim resursima koji su ograničeni te da ih zamijeni nekom drugom vrstom potrošnje, ali podrazumijeva i svijest o onim resursima koji nisu prilično ograničeni, a čija bi upotreba mogla Zemlju dovesti u klimatske probleme - kaže Čavić.

Međutim, smatra da je pravi problem nejednak razmještaj stanovništva, jer samo dvije zemlje Kina i Indija čine više od trećine ukupnog stanovništva. To je naročit problematično za Indiju koja je u površinskom smislu gotovo trostruko manja od Kine i ima jednak boj stanovnika, a uskoro i veći.

Istakao je da problem predstavljaju i drugi regioni koji su izuzetno prenaseljeni, jer će određena konkretna područja imati veliki izazov u smislu osiguranja uslova za život tako velikoj populaciji.

Čavić podvlači da je Azija i dalje kontinent s najvećim brojem stanovnika, dok je Afrika najbrže rastući kontinent gdje će, prema predviđanjima Ujedinjenih nacija, biti nekoliko zemalja koje će brojiti stotine miliona stanovnika.

- Jedna od projekcija govori da bi Nigerija u određenim uslovima mogla da dostigne populaciju od 750 miliona stanovnika - dodao je, navodeći da je ozbiljan izazov da li će pojedine zemlje, koje imaju izuzetno visoku gustoću naseljenosti, moći osigurali uslove za život stanovnika.

Govoreći o demografskim tokovima u Bosni i Hercegovini, Čavić kaže da ih i dalje odlikuju dvije karakteristike, a to su negativan prirodni priraštaj i negativni migracijski saldo.

- Što se tiče prirodnog kretanja, tu su veoma jasne stvari. Podaci su negativni zbog uticaja širenja koronavirusa i povećanja smrtnosti, ali i kada bi i eliminisali te faktore, nalazimo se u velikom problemu - poručio je.

Pojašnjava da Republika Srpska već duže vrijeme ima negativan prirodni priraštaj, dok je Federacije BiH u nešto boljem položaju.

- Gubimo jedan grad srednje veličine na godišnjem nivou samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja - istakao je.

Također, naglašava da BiH ima negativan saldo što se tiče vanjskih migracija, što je značajnija dinamička komponenta kretanja broja stanovnika, ali pojašnjava da statistika ne pruža zvanične podatke o tome.

- To je naš ozbiljan problem ne toliko zbog brojnosti, već zbog strukture stanovništva koje gubimo u migracijama, a to su mlado i mlađe sredovječno stanovništvo u najvećem dijelu - zaključio je Čavić za Fenu.  (Vijesti.ba / FENA)