.

 

 

 

 

 


.

Ako želite što duže uživati u okusima i mirisima domaćih jabuka,

idealno rješenje je napraviti jednostavan i ukusan pekmez od jabuka. Možete ga pripremiti s kiselim ili slatkim jabuka, zavisi od vas kakav vam okus više odgovara a kako bi mogli odabrati, morate poznavati koje sve sorte jabuka postoje.

Pekmez pripremljen prema našem receptu je zdrav i ukusan te ga možete koristiti u kolačima, kao nadjev za savijače i pite, dodatak žitaricama za bogatiji doručak ili kao jednostavan preljev. Uz dodatak cimeta i vanilije, bit će jedan od omiljenih u vašoj ostavi.

Pekmez od jabuka recept

Ako odaberete slatku sortu jabuke, one već same po sebi sadrže dovoljnu količinu šećera, stoga nije potrebno dodavati ga. Ako se odlučite za kiseliju sortu ili tzv. divlju jabuku i čini vam se da neće biti dovoljno sladak, dodajte 500 g šećera. Za zdraviju verziju odaberite smeđi šećer ili prirodno sladilo (steviju).

U nastavku se nalazi recept koji možete napraviti u svako doba dana. Za razliku od tradicionalnog dugog kuhanja pekmez od jabuka kao lijek prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. za ovu poslasticu vam je potrebno 30-40 minuta.

Sastojci za pekmez:

– 1 kg jabuka
– cimet
– 350 ml vode
– 1 limun
– 3 žlice cimeta u prahu

Priprema pekmeza

Jabuke prvo ogulite, operite i nakon toga narežite na manje komadiće. Kada ste ih narezali stavite ih u blender i usitnite tako da na kraju dobijete ukusnu kašu.

Dobivenoj smjesi dodajte limun, vodu i cimet te sve dobro promiješajte. Smjesu stavite da se kuha na laganoj vatri i maknite je nakon 30 do 40 minuta.

Pekmez dok je još vruć pospremite u posebne teglice, zaklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sterilizacija staklenki

Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati u pećnici. Okrenute otvorenom prema dolje na 100-150°C desetak minuta.

Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.

Za staklenke koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme steralizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.

Pasterizacija pekmeza od jabuka

Nakon sterilizacije staklenki, a nakon ulijevanja vrućeg pekmeza u njih, potrebno je napraviti pasterizaciju – stvaranje vakuma u staklenkama.

S obzirom na to da kod zimnica koje se pripremaju ukuhavanjem ovaj postupak nije inače potreban jer vrući zrak iz pekmeza u vrućoj staklenci sam vakumira staklenku.

Staklenke zatvorite i okrenite dnom prema dolje, umotajte u deku i ostavite da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi.

Izvor: narodnilijek.com          PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: