.

 

 

 

 

 


.

Predjelo: Krem čorba od piletina:

Potreban materijal:

150 g piletine
1 mala glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 manja krompira
3 dl mlijeka
5 dl mesne čorbe
1 kašika maslaca
4 kašike jogurta ili kiselog mlijeka
muškatni oraščić

Priprema: Mladu piletinu operite i nasjeckajte. Prelijte ju kipućom vodom i ocijedite. Sitno narežite luk i bijeli luk i s piletinom i maslacem pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Oguljeni krompir narežite na kockice, dodajte ga zelenom povrću, zalijte čorbom i kuhajte dok krompir ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i malo ribanog muškatnog oraščića. Čorbu stavite u mikser i sve sastojke dobro usitnite. Poslužite ju uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Supa sa piletinom i gljivama 

Sastojci

– 500 gr gljiva po želji
– 300 gr pilećih prsa
– 1 luk
– 2 čehne bijelog luka
– 1 vezica povrća za supu
– 200 ml vrhnja za kuhanje
– maslinovo ulje
– so, biber

Način pripreme

Na maslinovom ulju popržite piletinu izrezanu na male kockice dok ne porumeni. U šerpi popržite sitno sjeckani luk i bijeli luk pa dodajte mrkvu izrezanu na kockice, celer i peršun. Kuhajte 10-ak minuta pa umiješajte gljive izrezane na listiće. Dinstajte dok ne ispari višak vode pa umiješajte piletinu i podlijte vodom. Kuhajte 15-ak minuta i umiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da proključa.

Glavno jelo: Polagani burek

Potreban materijal:

kilogram i po bijelog brašna
2 kg mljevene, ili još bolje sjecane bravetine
5 glavica luka
4 supene kašike kravljeg masla
kahvena kašikica bibera
3 kašike ulja
4 čaše vode
2 jaja
čajna kašika i po soli

Priprema: U brašnu napravimo udubljenje, pa dodamo so, jaja i dvije kašike ulja. Zakuhamo mlakastom vodom glatko tijesto. Tijesto dosta dugo nakuhavamo na brašnu,d ok se ne počne odvajati od daske na kojoj kuhamo. Podijelimo u najmanje dvanaest polulopti. Svaku poluloptu razvijemo, obima desetak-dvanaest cm i tri  po tri slijepimo uljem. Gornja jufka od te tri ne smije biti pouljena. Pokrijemo i ostavimo tijesto da odstoji. U meðuvremenu, luk sitno isjeckamo i popržimo ga na kravljem maslu, pa mu dodamo meso i pržimo ga dok voda ne ispari. Meso ohladimo i ubacimo u njega biber i so i dobro promiješamo. Dublju tepsiju pomastimo, pa jufku na dnu režemo u obliku tepsije pomastimo i po njoj redamo još jufke. Na svaki dio jufke poredamo meso. Kad istrošimo meso onda  pokrivamo jufkom. Svaki dio mastimo. Burek stavljamo u vrelu rernu da se malo zapeče, a zatim ublažimo vatru i pečemo najmanje jedan sat dok se unutrašnje jufke ne ispeku, zato što je burek debeo. Ispečen burek zalijemo s nekoliko kašika vrele vode, kojoj smo dodali ostatak masla i dobro ga pokrijemo.

TJESTENINA SA TIKVICAMA IZ PEĆNICE: TAKO UKUSNO I NEODOLJIVO 

Sastojci

– 300 g Tjestenine po zelji
– 1 tikvica (oko 200 g)
– 1 crni luk
– 30 g maslaca
– 50 g Brasna
– 3 Jaja
– 160 g feta sira
– Vegeta, biber, persun, so za tjesteninu
– 300 ml hladnog mljeka

Priprema:  Tjesteninu skuhati, posoljenu oko 10 minuta. Dok se tjestenina kuha pripremiti sos. Luk sjeci na sto sitnije. Maslac istopiti, luk dobro uprziti, brasno dodati i cijelo vrjeme zicom mjesati da se fino uprzi, dodavati sve malo po malo mljeka i dalje mjesajuci sve oko 5 minuta kuhati. Sad dodati dobro izdrobljeni Sir, kratko jos prokuhati i maci sa stednjaka. Odmah dodati jaja, zaciniti sos sa vegetom, biberom, persun dodati. Tjesteninu dobro ocjediti od tekucine, u posudu u kojoj cete jelo peci je staviti, preko raspodjeliti tikvice sjecene na prutice ili po zelji moze i na kocke isto. Preko svega preliti pripremljeni sos i staviti da se pece u zagrijanoj pecnicu na 180°C oko 25-30 minuta.

Desert: Krem-sladoled od maline

Potrebno:
375g malina
3 kašike šećera
1 kašika limunovog soka
¼ svježe povlake
2 kesice vanilin-šećera

Priprema: Maline očistitte, operite i dobro ocijedite. U m ikseru propasirajte oko 2/3 malina. Voćnu kašu izmiješajte sa šećerom i limunovim sokom i ostavite je u hladnjak na gornju pregradu. Čvrsto ulupajte povlaku. Dodajte vanili-šećer i pire od malina. Kremom punite sud za sladoled i ostavite ga u hladnjaku oko 2 sata. Izvadite još jednom promiješajte i ostavite još 1 sat u hladnjaku. Servirajte u čašama za sladoled i ukrasite preostalim malinama. Umjesto malina možete upotrijebiti i jagode ili trešnje.  

PLAZMA TORTA ZA 15 MINUTA: BEZ PEČENJA OD SAMO 5 SASTOJAKA 

SASTOJCI

– 600 gr mlevene plazme
– 400 gr secera u prahi (ja sam stavila 350 gr)
– 1 vanilin secer
– 400 gr margarina (ja sam stavila 350 gr)
– 400 ml soka od pomorandje od koga sam ja iskoristila 350 ml, jer volim da torta bude cvrsca
– 100 gr mlevenih oraha ili lesnika

GLAZURA: 100 gr cokolade  A moze se ukrasiti i sa slagom

Izvor:  Iftarskimeni.com   PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:     najbolji-recepti.com