.

 

 

 

 

 


.

Predjelo: NAJBOLJI RECEPT ZA BEGOVU ČORBU

Omiljena čorba mog muža. Moja nana je pravi sa janjetinom, ali tradicionalna sarajevska se pravi od piletine.

Sastojci

– 1 cijelo pile
– 4 mrkve
– 1 šolja graška
– 1 fildžan riže
– 1 vezica bamje
– 2 kašike putera
– 3 kašike brašna
– 3 kašike sjeckanog peršunovog lista

Način pripreme:  Cijelo pile stavite u veliku šerpu i kuhajte oko 1 h (zavisno od veličine pileta). Bamju staviti u vodu sa malo limunovog soka i kuhati 10-ak minuta. Ocijediti i saprati. U vodu staviti mrkvu narezanu na kockice, bamju i grašak i kuhati dok povrće ne omekša. Dodati fildžan riže i pileće meso i kuhati dok riža ne bude gotova. U tavi otopiti puter, dodati brašno i popržiti. Dodati čorbi i dobro promiješati. Ostaviti još malo da se kuha dok se ne zgusne.

Glavni jelo: Kukuruzna pita sa povrćem

Ovo je jedno od onih jela koje pravim kad mi se iznenada najavi društvo, a znam da radije jedu “slaniše” nego “slatkiše”, a u isto vrijeme u frižideru od svega po malo a ničega dovoljno da bude cjelina.

Sastojci:

– 200 gr kukuruznog griza /palenta/
– 100 gr brašna
– 50 ml ulja
– 200 ml pavlake (kiselo vrhnje) ili neki sirni namaz, ili grčki jogurt (jako je gust i odlična je zamjena za pavlaku)
– 1 kašikica soli
– 1 kesica praška za pecivo
– 3 jaja
– 200 gr smrznute mješavine površa za salatu… ili neki sličan miks koji je raznobojan (grašak, kukuruz, šargarepa…)

Priprema: Svi sastojci se izmješaju u posudi i kad sve bude lijepo izjednačeno a gusto, izlijemo u tepsiju posutu brašnom. Ako je tepsja nešto veća i pita će biti tanja, u suprotnom, dobićete kao ja, malu debeeeelu pitu… Peče se oko 30 minuta na 180 stepeni, vidjet ćete već kad se uhvati rumena korica, pa nakon toga još malo, da se lijepo ispeče i iznutra… Siječe se malo prohladjena .

Ručak iz jedne tepsije: Teletina sa rižom i povrće

Sastojci

– 1 kg teletine sa kostima (koristila sam tel. prsa)
– 2 glavice crnog luka
– 2 paradajza
– 2 paprike babure
– 2 mrkve
– čaša od 2 dl riže
– 600 ml vode
– so, biber i vegeta
– ulje

Priprema: Meso izrezati na manje komade i posoliti. Paradajz, paprike i krompir izrezati na manje komade, luk na četvrtine, a mrkvu uzdužno na četiri dijela. Sve staviti u veću zdjelu, dodati rižu te začine. Dobro promiješati. Nauljiti tepsiju pa istresti povrće sa rižom, zatim poredati meso i sve zaliti sa vodom. Peći na 220 stepeni 50 minuta.

Sarma:

500 gr Menprom mljevenog mesa

1 - 2 glavice kupusa

2 fldžana riže

2 supene kašike kravljeg masla

2 čaše vode

kafena kašika bibera

kafena kašika crvene paprike

nepuna čajna kašika soli

fildžan sirćeta
Priprema: Izdubimo korijen kupusa i zaronimo ga u ključalu vodu u koju smo stavili fildžan sirćeta, pa oko dva minuta barimo. Ostavimo na đevđiru da se ocijedi. Odrežemo listove kupusa, pa ga prepolovimo i sarme punimo smjesom od mesa. Smjesa od mesa se priprema tako što u jednu posudu pomiješamo mljeveno meso, prebranu i opranu rižu, crvenu papriku, biber i so. Motamo sarme nešto veće od oraha, redamo ih u plitku šerpu, zalijemo vodom, pa ih pomastimo kašikom masla i polahko na blagoj vatri kuhamo oko tri četvrtine sata dok kupus ne omekša. Kad je sarma gotova, prelijemo je mileramom i prelijemo ostatkom rastopljenog masla u koji smo dodali crvenu papriku. Uz ovu sarmu služimo kiselo mlijeko.

Desert: Kontinental torta

Lješnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lijep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto. Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagrivaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.

Sastojci

Kora:

– 8 bjelanaca
– 4 kašike šećera
– 2 žumanca
– 4 kašike oraha
– 1 kašika brašna

Fil:

– 6 žumanaca
– 1 jaje
– 250 ml + 80 ml mlijeka
– 1 puding od vanile
– 4 kašike šećera
– 325 g putera
– 100 g čokolade
– 100 g mljevenih lješnika

Priprema: Umutiti sastojke za koru, razliti u dublji pravougaoni pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i presjeći na četiri jednaka dijela. U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml mlijeka i kuhati na pari dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Razmutiti puding sa malo mlijeka, a preostalo mlijeko kuhati sa šećerom dok ne provrije. Dodati razmućen puding i kuhati uz stalno mješanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi. Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i pjenasto umućen puter. Fil sjediniti i podjeliti na tri jednaka dijela. U prvi dio dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mljevene lješnike a treći dio ostaviti takav kakav jeste. Prvu koru premazati čokoladnim filom, preklopiti drugom korom, premazati filom od lješnika, zatim staviti treću koru i premazati prostalim bijelim filom. Preklopiti tortu preostalom korom, premazati glazurom od čokolade, dekorisati čokoladnom šlag kremom i do posluženja ostaviti na hladnom mjestu.

Fornetti s džemom od jagoda: Slasni zalogaji za puni užita

Sastojci:

– 300 g smrznutog lisnatog tijesta
– džem od jagoda: kg očišćenih jagoda
– 2 kašikice ekstrakta vanilije
– 500 g šećera
– paketić džemfiksa (2:1)
– dl sirupa od bazge
– po želji sitno sjeckani pistaciji ili bademi
– šećer za posipavanje
– žumanjak za premazivanje

Priprema: Veće očišćene i oprane jagode narežite na manje komade, a one manje ostavite cijele. Izmiješajte ih s vanilijom, šećerom i džemfiksom. Zakuhajte na jačoj vatri neprestano miješajući, te kuhajte još 2-3 minute uz stalno miješanje. Maknite nastalu pjenu i umiješajte sirup od bazge, te odmah ulijte džem do vrha u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima, okrenite naopako i ostavite da tako odstoje oko 5 minuta. U džem možete umiješati sjeckane bademe ili pistacije. Razvaljajte odmrznuto tijesto u pravokutnik. Tupom stranom noža lagano označite, ne režući tijesto, manje kocke, pa dio izrezbarite oštrim nožem. Na drugi dio koji niste izrezbarili stavite u sredinu svake kocke žličicu džema, pa izrezbarenu stranu preklopite preko nadjeva i nožem režite fornette. Slažite ih u ohlađen lim, premažite umućenim žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko 15 minuta na 200°C.

Keskul:

5dl hladnog mlijeka (obično ili kokosovo)

40gr kokosovog brašna

60gr brašna

80gr šećera

1 vanilin šećer

2-3 žlice oguljenih i samljevenih badema

2-3 žlice maslaca

Način pripreme:  U posudu u kojoj želite kuhati puding staviti mlijeko, a zatim sve ostale sastojke, osim maslaca. Staviti na laganu vatru da zakuha, uz stalno mješanje, da ne zagori i da se ne bi pojavile sitne grudvice. Kada smjesa postane kremasta, dodajte maslac i sve dobro izmiješajte.  Sipati u isprane zdjelice i prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Pospite sa sitno sjeckanim nesoljenim pistacima ili sa sitno sjeckanim pečenim ljesnjacima i sa malo kokosa.

najbolji-recepti.com  PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: