.

 

 

 

 

 


.

Prevaziđena kriza formiranja vlasti, ali i nanesena šteta demokratiji. 

''Politika Zapada prema BiH nakon formirana vlasti'' bila je tema nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' na kojoj je politički analitičar Bodo Weber ocijenio da je prevaziđena kriza formiranja vlasti, ali i da je nanesena šteta demokratiji i vladavini prava.

- Zapad je izborom federalne vlade, posredstvom dvije intervencije visokog predstavnika, uspio da prebrodi krizu poslije izbora, a koju je sam izazvao svojim pregovaranjem o takozvanoj reformi izbornog zakona - rekao je Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

Istakao je da su dvije intervencije visokog predstavnika imale poželjni, ali i kontradiktorni efekat.

Predsjednik ''Kruga 99'' Adil Kulenović je istakao da će današnja tema otvoriti teška pitanja i već kristalizirano znanje o poziciji BiH i njenim predvidivim, teškim izazovima u budućnosti.

Naveo je da se čini da politika Zapada prema Balkanu predstavlja, u operativnoj izvedbi i rezultatu, zaustavljanje i blokiranje demokratske tranzicije.

- Popuštanje starim etnonacionalističkim aspiracijama i povlađivanja trojnom velikodržavnom ekspanzionizmu - rekao je Kulenović.

To će, dodao je, u BiH dovesti do cementiranja nefunkcionalne i neprovodive dejtonske ''luđačke košulje''.

(Vijesti.ba / FENA)