.

 

 

 

 

 


.

Predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip

 Erdogan su u telefonskom razgovoru još jednom naglasili svoju čvrstu opredjeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dvije zemlje, koji su već na visokom nivou, kako politički, tako i ekonomski, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima srbijanskog predsjednika.U večerašnjem dugom i sadržajnom razgovoru, kako su ga opisali u Vučićevom kabinetu, Vučić i Erdogan izrazili su uvjerenje da će kroz rad Visokog savjeta za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unapređuju sveukupne odnose i saradnju u svim oblastima.

Vučić je pozvao Erdogana da uskoro posjeti Srbiju, kako bi bila održana Druga sjednica Visokog savjeta za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemlje.Vučić je rekao da je podrška Erdogana turskim investicijama u Srbiji od najvećeg značaja za snaženje srbijanske ekonomije i bolji životni standard građana. On je zahvalio na novim investicijama kompanija iz Turske, rekavši da turski investitori u velikom broju žele da ih obojicu ugoste prilikom zvanične posjete Erdogana Srbiji, kao i da tom prilikom mogu da otvore i nove pogone.

Također, Vučić je zahvalio Erdoganu na Zakonu o izvozu junetine iz Srbije u Tursku, koji je, kako se navodi, od neprocjenjivog značaja za srbijansku poljoprivredu. On je još jednom zahvalio za podršku izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu.Vučić je još jednom istakao koliko je bila značajna posjeta Erdogana Srbiji 2017. godine, naglasivši da bi tokom ovogodišnje posjete zajednički obilježili i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Erdogan je istakao da je veoma sretan što je trgovinska razmjena dvije zemlje u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura i dodao da očekuje da ta razmjena bude još veća, posebno poslije usvajanja Zakona o slobodnoj trgovini sa Srbijom u turskom parlamentu.Također, Erdogan je rekao da podržava politiku mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, koju vode Srbija i predsjednik Vučić.Erdogan je naglasio da će Turska učiniti sve, ne samo da održi, već i da unaprijedi izuzetno prijateljske odnose sa Srbijom.

(Vijesti.ba / RTS)