.

 

 

 

 

 


.

Indijka Mandip Kaur iz Pendžaba nije jedina žena s bradom koju ste vidjeli,

ali njena priča obišla je svijet – kao svojevrsna lekcija o prihvatanju sebe. Mandipu je suprug ostavio kada su joj iznenada narasli brkovi i brada. Kaže da nikada nije imala problema sa dlačicama na licu prije nego što se udala za njega 2012. i prilaže fotografiju.   Mandeep i njen suprug živjeli su kao prosječan indijski par, međutim, nekoliko godina nakon vjenčanja, kosa joj se pojavila na licu i bradi. I gotovo sve žene na svijetu nisu manje-više uspješno rješavale tanke, jedva vidljive dlake, već crne, jake dlake koje imaju tamošnji muškarci. Pustila je prave brkove i bradu, koje nije mogla učiniti nevidljivima ni britvom.

Njen muž to nikako nije mogao da prihvati i odlučio je da se razvede, što je Mandeep bacilo u tešku depresiju. Kako bi se snašla, počela je posjećivati ​​Gurdwaru – mjesto obožavanja među Sikhima. Tamo ju je blagoslovio Guru Sahib i zahvaljujući njegovim učenjima, Mandeep je naučio prihvatiti njenu aljkavost i prestao se brijati, prenosi Mirror. Od tada Mandeep odbija da obrije bradu, čak to smatra najboljim detaljom na sebi. Promijenila je imidž, nosi turban na glavi i vozi motocikl, a braći se pridružila u poljoprivrednim poslovima. Iako svi misle da je muškarac dok ne progovori, čini se da nema problema s tim, samouvjerena je i ponosna na svoj novi izgled.  

Zašto žene imaju dlake na licu?  Dlakavost brade može biti uobičajena i normalna pojava, na primjer, kao rezultat hormonske neravnoteže tokom trudnoće ili uzimanja kontracepcije. Međutim, ponekad su pokazatelj zdravstvenog problema. Pojava neobične dlakavosti kod žena naziva se hirzutizam, tj. prekomerna dlakavost na mestima gde muškarci imaju dlake – brada, brkovi, grudi, ramena, donji deo stomaka… “Nije opasno samo po sebi, ali može biti znak da nešto nije u redu u tijelu”, objasnio je američki dermatolog dr. Dandy Engelman i naveo moguće razloge za pojavu dlačica na licu:

Genetika – „Na primjer, ako vaša baka ili majka imaju malo više dlačica na licu, to bi vam se moglo dogoditi kasnije u životu. Mogle bi se pojaviti na tebi u godinama kada su se pojavile na njima.” Neuravnoteženi hormoni – Ovo je prevelika količina muških polnih hormona u ženskom tijelu. Godine – Mnoge žene dobiju dodatnu dlakavost na licu kako stare, tako da to svako može očekivati. Ponekad mogu proviriti i ranije, tokom menopauze, jer žene tada počnu proizvoditi manje estrogena.

Policistični jajnici – Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na rast kose, već i na reproduktivno zdravlje i hormone. Sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika, ali ako tome dodamo neredovne menstrualne cikluse, gubitak težine, neplodnost, a ponekad i ciste na jajnicima, onda je neophodna medicinska pomoć. Cushingov sindrom – Višak dlaka ponekad je povezan s Cushingovim sindromom, koji je uzrokovan viškom hormona stresa kortizola.

Kongenitalna hiperplazija nadbubrežne žlijezde – Dlaka brade je ponekad povezana s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, stanjem koje se obično dijagnosticira pri rođenju i ljudi obično znaju da ga imaju. To je nemogućnost sinteze kortizola u korteksu nadbubrežne žlijezde zbog potpunog ili djelomičnog nedostatka određenih enzima u tijelu. Trudnoća ili kontracepcija – Trudnoća ima ogroman uticaj na organizam žene, a pojava viška dlaka na licu nije razlog za zabrinutost. Kada se hormoni vrate u normalu, kosa će nestati. Također, ponekad se mogu pojaviti zbog uzimanja kontracepcijskih pilula. novars/press