.

 

 

 

 

 


.

MNOGO je razloga zašto liječnici ne preporučuju konzumaciju alkohola.

Kako objašnjavaju, alkohol može utjecati na hormone i povezan je sa srčanim bolestima i visokim krvnim tlakom. Isto tako, prekomjerno opijanje je općenito izrazito loša ideja. Ako samo pročitate o tome što se događa s vašom jetrom kada prestanete piti, to bi vas moglo nadahnuti da više nikad ne popijete ni čašu alkohola.

Ipak, neka istraživanja pokazala su da povremena konzumacija određenih alkoholnih pića može imati i neke koristi, a tu teoriju odlučila je isprobati i Jaime Stathis, kolumnistica i autorica na portalu The Healthy. Ona je, naime, svaki dan u razdoblju od tjedan dana pila jednu čašu piva pa zatim otkrila promjene koje je primijetila na svome tijelu.

Već prvi dan primijetila je promjene vezane uz njezin apetit. Kako je objasnila, nije bila toliko gladna, već je osjetila mnogo veću i dulju sitost nego onih dana kada nije popila pivo. ''Osim toga, osjećala sam dosta veliku nadutost s kojom prije nisam imala problema'', otkrila je Stathis.

Isto tako, osjetila je pojačani umor koji joj se javljao mnogo ranije nego inače. Kako objašnjavaju stručnjaci, stvar je u tome što je alkohol neka vrsta sedativa pa pojačava umor, a sedacija često prestane u nezgodno vrijeme i uzrokuje budnost usred noći. Na taj način ljudsko se tijelo pokušava ''boriti'' protiv sedacije od alkohola nekoliko sati kasnije povećanjem razine kompenzacije hormona stresa, poput kortizola i epinefrina.

Osim toga, Stathis ističe kako joj je ispijanje piva pomoglo da se osjeća opušteno. ''Bez obzira na to jesam li popila pivo prije, za vrijeme ili nakon večere, opuštanje je bilo vidljivo nakon prvih nekoliko gutljaja. Naime, postoje snažni dokazi da alkohol djeluje kao oponašatelj supstance koja se zove GABA, što je skraćenica za gama-aminomaslačnu kiselinu koja smanjuje električnu aktivnost u mnogim dijelovima mozga te dovodi do ugodnog, opuštenog učinka, sličnog onom koji se osjeća nakon uzimanja tablete za smirenje'', otkrila je. 

Iako ovo na prvu, objašnjavaju stručnjaci, zvuči kao nešto idealno, zapravo je istina nešto drugačija.

''Druga strana alkoholne mimikrije GABA-e je da također može spriječiti prirodnu proizvodnju i njezino korištenje, uglavnom zbog mehanizama povratne sprege homeostaze kao što je gore objašnjeno. To može dovesti do tjeskobe kako alkohol nestaje, što rezultira većom potrebom za konzumiranjem alkohola kako bi se ponovno uspostavio osjećaj opuštenosti'', objašnjavaju liječnici, a to doslovno znači da dovodi do ovisnosti. index.hr