.

 

 

 

 

 


.

Banane su poznate po brzom sazrijevanju,

ali postoji nekoliko načina da usporite proces nakon što ih kupite i ponesete kući.  Većina kućanstava pohranjuje banane u zdjelu za voće s drugim voćem, ali u roku od nekoliko dana kora promijeni boju jer počnu sazrijevati, a do kraja tjedna mogu biti tamnosmeđe, mljackave i neprivlačne. U pokušaju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, pronašli smo trikove za usporavanje procesa sazrijevanja.

- Obavezno izvadite banane iz plastičnih vrećica u koje su pakirane, jer će plastika zadržati vlagu koju banane otpuštaju kroz plin etilen dok sazrijevaju, uzrokujući da sazrijevaju još brže.

- Čuvajte svoje banane na radnoj površini ili negdje na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svjetlosti i previsokih temperatura dok sazrijevaju.

- Sve tople površine ubrzati će proces sazrijevanja, stoga ih izbjegavajte držati u blizini pećnica/toplih uređaja.

- Banane treba držati podalje od ostalih proizvoda, osobito voća kao što su: breskve, rajčice, avokado, smokve i jabuke, ako ne želite da prebrzo sazru.

- Držanje banana obješenih može vam pomoći da ih očuvate svježima, budući da će svako oštećenje ili izlaganje samog mesa banane kisiku ubrzati sazrijevanje. Vješanje banana omogućuje zraku da se slobodnije kreće oko banane i potiče plin etilen da se udalji od voća.

- Vješalicu za banane možete napraviti sami tako da ispod kuhinjskog elementa postavite malu kukicu.

- Također možete upotrijebiti prozirnu foliju na krajevima banana nakon što ih odvojite kako biste usporili proces sazrijevanja.

- Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gdje se često spajaju. Ovo će ih duže održati svježima jer hvata plin etilen na vrhu voća odakle se emitira, umjesto da dopušta da se raširi i izloži druge banane plinu.

- Većina kućanstava pohranjuje banane u zdjelu za voće s drugim voćem, ali u roku od nekoliko dana kora promijeni boju jer počnu sazrijevati, a do kraja tjedna mogu biti tamnosmeđe, mljackave i neprivlačne. U pokušaju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, pronašli smo trikove za usporavanje procesa sazrijevanja. (Jutarnji list)