.

 

 

 

 

 


.

Kozarac: Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status opštine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Kozarac je do 60-tih godina prošlog vijeka bio opština, a potpisnici ove inicijative smatraju da za vraćanje tog statusa ispunjavaju sve administrativne, historijske i privredne uslove. U Kozarcu, tvrde, djeluje oko 200 privrednih subjekata koji za dalji razvoj traže bolje uslove.

"Još 2001. godine pokrenuta je škola. Imamo 300 učenika i 2000 zaposlenih, a samo rijetki su zaposleni u javnom sektoru. Uređena je infrastruktura koja ovisi o nama. Vrlo malo smo podrške dobili od Grada i entiteta. Sve što smo do sada uradili je rezultat našeg vlastitog rada, pomoći međunarodne zajednice i dijaspore. I to je glavni razlog što tražimo da nam se vrati status opštine", kaže Sead Čirkin, član Organizacionog odbora "Inicijative za Opštinu Kozarac".

Tvrde da već dvadeset godina trpe neravnopravan odnos Opštine, odnosno Grada i traže da im se na ovaj način omogući da vrate makar dio sredstva koja daju lokalnoj zajednici.

"Naša inicijativa podrazumijeva da bismo mi bili općina u okvirima Grada Prijedora, ali ta inicijativa stoji u ladicama. Imamo veliki broj privrednih subjekata, imamo jaku dijasporu koja je često tu, pogotovo ljeti. Po osnovu poreza značajna se sredstva slijevaju u budžet lokalne zajednice što je trenutno Grad Prijedor. Oko pet miliona KM se godišnje slije u budžet, a jako se malo vrati. Kada bismo mi bili opština onda bismo mogli ta sredstva ulagati u našu infrastrukturu. Kozarac je veliko područje i ima velike potrebe u tim projektima", objašnjava Mesud Trnjanin, odbornik u Skupštini Grada Prijedora iz Kozarca.

Posebno ih pogađa činjenica da je slična inicijativa Omarske gotovo završena i da se Kozarčane već gotovo svakodnevno usmjerava da idu u Omarsku.

"Imamo ovdje neku ambulantu, ali kada trebamo hitnu pomoć moramo u Omarsku. Sada 29. decembra ovdje se zatvara i posljednja banka i to će biti još jedan u nizu razloga zbog kojih ćemo morati ići u Omarsku, a zna se koliko je to nama teško, jer smo gotovo svi prošli kroz logor u Omarskoj", objašnjava Čirkin.

S obzirom na to da je ova inicijativa dva puta predlagana i povučena s dnevnog reda Skupštine Grada Prijedora, smatraju da su žrtve političkih igara zbog čega će se obratiti i nadležnim entitetskim institucijama.  Anadolu Agency (AA)