.

 

 

 

 

 


.

"Bošnjacima u entitetu RS već je, protivno presudama Vrhovnog suda RS-a, uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika. Vlasti entiteta RS nastoje već postojeću diskriminaciju produbiti nametanjem zajedničkog nastavnog gradiva sa Republikom Srbijom", poručuju iz Žena SDA.   Žene Stranke demokratske akcije (SDA) oglasile su se povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da se od 7. do 15. septembra u svim školama u ovom entitetu posebna pažnja posveti sadržajima koji govore o temi srpskog jedinstva.

Kako su navele u saopćenju, odluka vlasti RS-a da obrazovne institucije kroz redovnu nastavu nameću bošnjačkoj djeci teme poput ove potpuno su diskriminatorne i van propisa Ustava RS-a.

"Odluka vlasti entiteta RS da obrazovne ustanove u tom bosanskohercegovačkom entitetu moraju obilježavati tzv. 'Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave' predstavlja kontinuitet pokušaja diskriminacije bošnjačkih, hrvatskih i ostalih učenika koji ne pripadaju srpskom narodu, ali i nepoštivanja Ustava RS-a kojim se zabranjuje takva diskriminacija", navode u saopćenju.

Ističu kako je nevjerovatno da Ministarstvo prosvjete izdaje ovakve upute školama i svjesno krši Ustav ovog bh. entiteta.

"Nevjerovatno je da upravo Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a poziva, ohrabruje i izdaje detaljne upute školama kako da obilježe ovaj dan, čime aktivno učestvuje u kršenju Ustava RS-a i uskraćivanju prava nastavnom osoblju i učenicima koji ne pripadaju srpskom narodu", ističu.

Naglašavaju kako su Bošnjaci u RS-u već diskriminisani, a da će ova odluka samo produbiti brojne probleme.

"Bošnjacima u entitetu RS već je, protivno presudama Vrhovnog suda RS-a, uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika. Vlasti entiteta RS nastoje već postojeću diskriminaciju produbiti nametanjem zajedničkog nastavnog gradiva sa Republikom Srbijom", poručuju iz Žena SDA.

Žene SDA pozvale su OHR i OSCE da reaguju povodom rušenja osnovnih ljudskih prava u RS-u.

"Organizacija Žene SDA BiH stoga poziva nadležne institucije, a naročito OHR i OSCE, da što prije adekvatno reaguju na ponovno rušenje osnovnih ljudskih prava u entitetu RS, i to prava onih koji bi trebali biti najzaštićeniji, a to su djeca. Ako se već godinama žmiri na oduzimanje prava Bošnjacima na izučavanje bosanskog jezika, ovaj posljednji nasrtaj na Bošnjake, Hrvate i sve ostale građane entiteta RS koji ne pripadaju srpskom narodu predstavlja crvenu liniju. Izostanak adekvatne reakcije bi u potpunosti narušio kredibilitet tih institucija i organizacija", zaključuje se u saopćenju Žena SDA.  (SB)