.

 

 

 

 

 


.

SASTOJCI:
500 g masnijeg mesa 
½ glavice kupusa
½ kg krompira
2 glavice luka
2 tikvice
1 patlidžan
2-3 veće mrkve
1 mali komad poriluka
2 paprike
3-4 veca šampinjona
200 g graška
3-4 paradajza
½ glavice bijelog luka
1 goveđu kocku za supu
Malo ulja ili putera za upržiti
 
Začini: sol, biber, vegeta, slatka mljevena paprika.
 
PRIPREMA
Meso isjeckati na srednje komade. Crveni luk isjeći na kockice. Ostalo povrće (osim bijelog luka) isjeći na komade srednje veličine i staviti u jednu zdjelu. Bijeli luk isjeći na tanke kolutove i skupa sa kockom za supu staviti na mali tanjir i ostaviti na stranu.
U lonac staviti komad putera ili ulja i zagrijati. Kad je ulje vrelo, dodati luk i dinstati 5-10 minuta dok ne dobije svijetlosmeđu boju i dodati meso. Meso, također, dinstati 5 minuta i dodati ostalo povrće. U lonac ulijete vode dovoljno da pokrije sve sastojke. Stavite poklopac i prokuhajte čorbu (na najjačoj vatri), ali pripazite da vam ne pokipi.
Kad čorba prokuha, dodajte kocku za supu i bijeli luk, vratite poklopac, smanjite vatru (ako imate 9 stepeni, koristite 3-4) i kuhajte otprilike 3 sata. Većinom nije potrebno donalijevati vodu, ali ipak provjerite nakon sat-dva vremena. Pred kraj kuhanja, provjerite konzistenciju mesa. Ako vam se lijepo raspada na tanjiru, čorba je gotova. Začinite je po želji.   Prijatno!   slobodna-bosna.ba