.

 

 

 

 

 


.

Da biste uživali u slatkom zalogaju, ne treba vam puno namirnica niti vještine u kuhinji,

dokaz za to su i fine kuglice od samo 5 sastojaka. Ukusan desert možete napraviti od svega nekoliko sastojaka u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća. Recept za ove sirove kuglice od prženih lješnjaka odličan je primjer za to. Uz već spomenute lješnjake potrebna su vam još svega četiri sastojka – svježe hurme, kakao u prahu, javorov sirup (ili med) i maslac od nekog orašastog voća. 

Upotrijebiti možete maslac od kikirikija, badema ili lješnjaka, a ako ste alergični na orašaste plodove, možete koristiti i onaj od suncokretovih sjemenki.  Ako na raspolaganju nemate pržene lješnjake, vrlo ih lako možete termički obraditi u rerni. Rasprostrite ih na lim za pečenje, stavite u prethodno zagrijanu rernu na 180 Celzijevih stepeni i pecite 10-ak minuta – dok im površina ne potamni. Potom im uklonite kožicu i takve ih upotrijebite.

Sastojci za fine kuglice od lješnjaka:

200 g svježih hurmi
80 g prženih lješnjaka
2 velike kašike maslaca od orašastih plodova
2 kašike javorova sirupa
1,5 kašika kakaa u prahu

Priprema kuglica od lješnjaka:

U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite pržene i oguljene lješnjake. Pulsirajte nekoliko puta dok ih ne usitnite. Dodajte svježe hurme bez košpica, maslac od orašastog voća, kakao u prahu i javorov sirup i nastavite pulsirati dok se svi sastojci ne sljube.

Od dobivene smjese napravite 10 do 15 kuglica, ovisno o željenoj veličini. Ako vam se smjesa lijepi za ruke, navlažite vodom prste kako biste si olakšali posao.

Kuglice možete uvaljati u mljevene lješnjake i odmah ih poslužiti ili ih staviti u posudu i pohraniti u fružider oko pet dana.

RAPORT/PRESS