.

 

 

 

 

 


.

U dijelovima Mađarske, ali i Slavonije tamo gdje se stanovnioštvo nije povlačilo, čitavo zadnje desetljeće XVII, ali i početak XVIII stoljeća trajaće sukobi muslimana i katolika koji će završavati progonima ali i stravičnim stradanjima muslimanskog stanovništva od strane evropskih kršćana.
Zapisan je slučaj Erduta u Slavoniji. Kršćani su ga držali u okruženju jedan duži period . Pomoć zabarikadiranim muslimanima niodkuda nije stizala, a narod ostao bez hrane. I onda za ljudski um nepojmljivo? Da bi preživjeli, ljudi su jedva čekali da neko umre da bi mogli da jedu makar i ljudsko meso. To mučno i teško stanje razriješeno je tako što su na nagovor imama u pregovorima sa neprijateljem predali se na vjeru uz prevjeru u katoličanstvo. Da li se dogovor i ostvario nije potvrđeno.  Slovenija, ali i svi dijelovi današnje Hrvatske postali su nesigurni za življenje muslimana. Muslimani ovih enklava nisu u mogućnosti organizovati svoju odbranu, a katolici prodiru sve dublje ka Bosni. Slovenci muslimani, Hrvati muslimani, Mađari muslimani i ostali muslimanski narodi ovih enklava koncem XVII. stoljeća se povlače-vrše preseljenje iz tih područja u Bosnu, ali idu i dalje za islamske zemlje kako bi mogli i dalje da žive održavajući svoje porodice. Iz ovih razloga, znajući za svoje etničko porijeklo, mnogi bosanski uglednici koji su izbjegli iz Hrvatske u Bosnu i postali bosanski žitelji su u prošlim stoljećima narodno se izjašnjavali kao Hrvati. Oni, duhovno, sa katoličanstvom nisu imali nikakve veze. Do našeg nerazumijevanja-pomutnje je došlo iz razloga pogrešnog učenja i prihvatanjem trenutne situacije. Nakon progona muslimana iz Hrvatske, hrvatski katolici što ostadoše u Hrvatskoj sebe narodno prozvaše Hrvatima, ali uz vjerski identitet katolici, pa, danas, uz spomen na Hrvat mnogi domišljaju i katolik što nikako nije tačno. Hrvat, narodno, je bio u ranijem periodu i musliman koji se nakon izgona iz Hrvatske danas utopio u Bošnjaka, Albanca, Makedonca, Turčina itd, i sve zavisi gdje se skrasio nakon progona iz Hrvatske.

 

Mnoge muslimanske familije nisu se ni pokrenule , htjeli su da ostanu na svojoj zemlji, a među njima najviše žene sa djecom. Ostale su bez muškaraca, jer su muškarci izginuli kao ratnici, a same se nisu mogle snaći u pokretu. Za izvjesno vrijeme morale su, pod prisilom, izvršiti prevjeru iz islama na katoličanstvo uz napomenu da su u svim državama iz kojih su prognani muslimani a oni koji su ostali pokršteni formirani sudovi inkvizicije koji će kontrolisati prevjerene, ali i ostale pa ako se ustanovi da ne ispoljavaju katoličanstvo onda slijedi optužba da čine neke nakaradne radnje kao vještice, a muškarci-starci kao vampiri i jedina kazna kojom se njihovo djelovanje moglo spriječiti je spaljivanje na lomači. To se dešavalo i u Hrvatskoj. U Dubrovačkom arhivu iz 1700. godine , taman neki mali period poslije progona muslimana i iz Dubrovnika, imaju takve dvije presude muslimankama koje su optužene da su vještice jer ispijaju krv svojoj djeci i kazna je spaljivanje na lomači. Danas, mnoge familije u Hrvatskoj imaju prezimena čiji korjen, u onomastičkom smislu, ima osnovu u turskom ili arapskom jeziku, reklo bi se prepoznatljiva muslimanska prezimena ovih krajeva . Oni koji nose ta prezimena, danas su katolici ali se pitaju od kuda im takva nekršćanska prezimena? Njihovi historičari im govore da su to prezimena koja su im na silu dali Turci, kada su tu bili kao ''osvajači''. Međutim, oni ne znaju da su njihovi predci ,ustvari, ostali u Hrvatskoj kao svojoj zemlji, da su bili monoteisti-muslimani od iskona, te da su na silu prevjereni.
Kada se uzme u obzir srazmjera stradanja muslimana ovih područja onda se sloboodno može tvrditi da je u to vrijeme izvršen genocid nad muslimanima: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Dalmacije, Mađarske, Južne Bohemije-Češke, Slovačke kao i Slavonije.

Fikret Hafizović
P.S. Tako bih želio da ovaj moj rad neko dostavi šejhu Huseinu Imranu koji je nasjeo na kršćansku laž o Turskom osvajanju Islambula i kao pretvaranju Ajja Sofije iz crkve u džamiju, ali i tome da su Turci i Bosnu osvojili.   
bosnjaci.net