.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović svojim nepromišljenim političkim djelovanjem uveo je državu Bosnu i Hercegovinu u neviđenu krizu, a krivicu za to je uvijek pokušavao prebaciti i na lidere drugih političkih stranaka. Predsjednici opoziciona stranaka uspješno su se distancirali od Izetbegovićevih političkih vratolomija za razliku od predsjednika DF-a Željka Komšića koji čini dio vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na nivou institucija BiH.   Priča o izmjenama Izbornog zakona BiH ponovo je na dnevnom redu, a ovaj put tu priču zatalasali su SDA i Bakir Izetbegović koji su probosanskim strankama poslali smjernice o izmjenama Izbornog zakona BiH pokušavajući na ovaj način prebaciti dio odgovornosti na opozicione političke stranke nakon nekoliko godina neuspjelih bilateralnih pregovora i dogovora SDA i HDZ-a o izmjeni izbornog zakonodavstva.

Prijedlog SDA stigao je prije dolaska specijalnog predstavnika SAD-a Matthewa Palmera u Sarajevo – onog istog specijalnog predstavnika kojeg je Izetbegović ranije molio da ušutku opoziciju i da će on pristati na sva diskriminatorna rješenja samo ukoliko Amerika uspije staviti flaster na ista liderima opozicionih stranaka.

I da, Izetbegović bi to stvarno uradio. Uništio bi kompleten izborni sistem radi sitnih stranačkih interesa isto kao što je nakon izbora 2018. godine uveo državnu zakonodavnu vlast u krizu ili stanje nerada kada je SNSD-u i HDZ-u dao osam delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH tj. kontrolni mehanizam za blokiranje institucija Bosne i Hercegovine. Treba li podsjećati uopšte kako je do toga došlo? Odnosno, da je glasovima poslanika SDA u NSRS izabran četvrti delegat SNSD-a u Dom naroda PS BiH, odnosno da je glasovima zastupnika SDA u kantonalnim skupštinama omogućeno dovoljno ruku HDZ-u u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor četvrtog delegata HDZ-a u Domu naroda PS BiH.

Izetbegović je išao i korak dalje pa je isporučio SNSD-u i HDZ-u državnu vladu – Vijeće ministara BiH – kada je pristao da se Vijeće ministara BiH formira prije Vlade FBiH i da se za predsjedavajućeg izabere Zoran Tegeltija iz SNSD-a. U proteklih nekoliko godina svojevrsno se potrudio da “legitimno predstavljanje” postane dio politička svakodnevnica. Tako je pristao da u Sporazum SDA i HDZ-a uđe i odredba o legitimnom predstavljanju, a čime je obesmislio kompletnu borbu opoziciju za građanskom državom BiH te poslao poruku kako se on u suštini samo deklarativno zalaže za ukidanje etničkog prefiksa.

“Implementirati sve presude domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH, kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriju cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH”, stoji u Sporazumu SDA i HDZ-a koji su Izetbegović i Čović potpisali 2019. godine.

Kada je shvatio šta je uradio i koliko je obesmislio reformu izbornog zakonodavstva te da je HDZ-u i SNSD-u dao sve mehanizme odlučivanja, Bakir Izetbegović okrenuo se opoziciji. Jer mnogo je lakše da za greške SDA ispaštaju Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Ogrešević nego sam krivac za stanje u kojem se nalazi BiH. A taj krivac ima ime i prezime i ono glasi: Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDA nikada nije imao hrabrosti da preuzme odgovornost za bilo šta ili da jednostavno donese odluke iza koje će stajati. To je djelimično potvrdio i Milorad Dodik koji je nedavno otkrio kako Izetbegović na sastancima samo trača opoziciju i govori kako je njemu teško zbog opozicije. Naravno, Izetbegoviću koji izvlači brojne benefite iz politike nikada nije palo napamet da se povuče iako je i sam svjestan da je sasvim časno i pošteno da se predsjednici stranaka koji su nekompetentni i nesposobni povuku s pozicija, odnosno iz vlasti.

A vlast je slatka. To je dokazao i pristajanjem na indirektan izbor članova Predsjedništva BiH iako se ranije kleo u direktan izbor. Ova promjena mišljenja uslijedila je zbog katastrofalnih rezultata lokalnih izbora i konstantnog pada popularnosti SDA zbog brojnih afera koje pritišću ovu stranku. U strahu od gubitka izbora u utrci za člana Predsjedništva BiH lider SDA pristao je i na indirektan izbora iako je svjestan – kako je i ranije govorio – da je direktan izbor jedini garant nemogućnosti blokade i Predsjedništva BiH.

Isto kao što je savio kičmu kada je biran sastav Interresorne radne grupe iz PS BiH za izmjene Izbornog zakona BiH. Tada je predsjednik SDA pristao na zahtjev Dragana Čovića da se iz te radne grupe izbace članovi CIK-a BiH jer Čović ne piznaje “legitimitet” pojedinih članova CIK-a iz reda hrvatskog naroda.

(PRESS)