.

 

 

 

 

 


.

Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigareta i nikotina na naš organizam. 
Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica. Zelje: Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u zelju. Brokula, karfiol i kupus: Povrće iz porodice krstašica veoma je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.
 
Zeleni čaj i vitaminska voda: Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam mnogo brže dolazi u stanje dehidracije. 
 
Ispijanjem velike količine domaće vitaminske vode, koju lako možete napraviti sami, te zelenog čaja, prepunog antioksidanata, ispirete nikotin iz tijela.
 
Mrkva: Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više mrkve. 
 
Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu. 
 
Kivi, limun i narandža: Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A, C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. 
 
Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine, posegnite za kivijem ili, pak, popijte čašu limunade. Sok od narandže hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.  slobodna-bosna.ba