.

 

 

 

 

 


.

Djeca prolaze kroz brojne faze, a mnogi se slažu da je tinejdžersko doba jedno od najizazovnijih.

Kako za roditelje, tako i za samu djecu. Osim vrtoglavih promjena raspoloženja i tjelesnih promjena, tinejdžeri ponekad imaju problema i s najobičnijim razgovorom. Osobito ako trebaju razgovarati s roditeljima.

Bez obzira na to izbjegavaju li kontakt s vama po svaku cijenu ili se potpuno isključe kad počnete postavljati pitanja, otkrivanje i najmanjih detalja o onome što se događa u životu tinejdžera gotovo nikada nije jednostavno. Dobre vijesti? Uz pomoć stručnjaka  je izdvojio neke od najboljih načina kako navesti tinejdžera da razgovara s vama.

1. Otvorite se o svom djetinjstvu

Iako vam se ne čini kao da je vaše djetinjstvo bilo jako davno, u glavama vaše djece ono zvuči kao povijesni događaj.

Dajte im uvid u vašu prošlost i to bi im moglo pomoći da i sami otkriju neke nove detalje o svojoj sadašnjosti.

“Ispričajte priču iz svog djetinjstva – onu koja vas čini ranjivima i pokazuje da niste savršeni”, kaže klinička psihologinja Carla Manly, doktorica znanosti te dodaje: “Ovo sadi sjeme otvorenosti i ranjivosti u glavi tinejdžera.”

Kako ona objašnjava, tinejdžeri će se vjerojatno osjećati kao da je na njima red da nešto podijele o sebi.

2. Otvoreno pitajte što vas zanima

Umjesto da ispitujete teren i pokušavate shvatiti što se događa u njihovim glavama, postavite im direktna pitanja.

“Pitajte tinejdžera nekoliko otvorenih pitanja poput: Kako se ponaša vaš najbolji prijatelj?, Što se događa s onim crtežima na kojima si radio posljednji put? ili Osjećam se nemirno. A ti?” sugerira Manly.

3. Uključujte ih u pripremu obiteljskih obroka

“Kad se tinejdžeri osjećaju uključenima i relevantnima u donošenju odluka, često se prirodno otvaraju”, objašnjava Manly.

4. Ne ponašajte se prema njima kao i prema mlađoj djeci

“Ako vaš tinejdžer u ljutnji kaže ili učini nešto neprikladno, nemojte ih kritizirati, već ih pokušajte podsjetiti na vaše obiteljske vrijednosti”, kaže Manly.

 

Recimo, možete im objasniti da vam je stvarno stalo do onoga što vam žele reći i da cijenite njihovo mišljenje, ali da biste ih bolje čuli i razumjeli kada bi koristili primjerenije izraze.

5. Nemojte ih prisiljavati da u svemu vide pozitivno

Iako je primamljivo reći nešto poput “nakon kiše uvijek dolazi sunce”, tinejdžeri bi to mogli shvatiti kao da odbacujete i ne doživljavate njihove osjećaje.

“To je dobronamjerno, no djetetu pruža osjećaj da ga ne čujete, što im neizbježno može onemogućiti komunikaciju”, kaže licencirana savjetnica za mentalno zdravlje Catherine G. Cleveland, vlasnica Cleveland Emotional Healtha.

Kako ona ističe, ako ne budete pokušavali na silu promijeniti njihove emocije, dat ćete im do znanja da s vama mogu biti još otvoreniji i priznati vam što osjećaju.

6. Pokažite zanimanje za njihove hobije

Čak i ako vam nije najzanimljivije, vaše sudjelovanje u hobijima vaše djece je za njih vrlo bitno. Tako ćete se još više povezati s njima.

“Lakše je razgovarati o nečemu što vam je zajedničko nego voditi razgovor o tome kako je bilo u školi”, kaže Longtain koja napominje da je također veća vjerojatnost da će tinejdžeri željeti provoditi vrijeme s vama kad radite nešto u čemu uživate.

7. Pitajte ih za pomoć

Djeca se vole osjećati korisno pa ih pokušajte zamoliti da vam pomognu u nečemu.

“Kad su naša djeca uključena u aktivnosti, a ne promatraju ih ili nisu u središtu pozornosti, veća je vjerojatnost da će se otvoriti i razgovarati”, slažu se stručnjaci.

8. Razgovarajte i o vlastitim pogreškama

“Ispričajte tinejdžeru priču o vama gdje priznajete da ste pogriješili i što ste iz toga naučili”, predlaže stručnjak za ljudsko ponašanje Patrick Wanis te dodaje: “Kad se odlučite otvoriti i podijeliti svoju ljudskost, svoje nesavršenosti, pogreške i žaljenja, pokazujete ranjivost i neizravno prihvaćanje.”

9. Priznajte da ne znate kroz što prolaze

To što ste jednom bili tinejdžer ne znači da zapravo znate kroz što vaše dijete prolazi ili kako se osjeća.

“Svi se želimo povezati na temelju zajedničkih iskustava, ali većina nas nije prolazila kroz ono s čim se današnji tinejdžeri nose”, kaže Pamela Schuller, stručnjakinja za mentalno zdravlje tinejdžera i direktorica programa The Jewish Board's Here Now.

Njezina preporuka?

“Umjesto da im kažete da će biti u redu, potvrdite da je bolno i frustrirajuće”, kaže ona.             (TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Ilustracija)