.

 

 

 

 

 


.

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kafu nije nimalo lako pripremiti.

Zaljubljenica u kulinarstvo na svojem je blogu otkrila male tajne koje će vašu kafu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom.

Ljubav prema kafi sam naslijedila od majke – piše blogerica Aysegul na blogu Foolproofliving. Za nju je šalica turske kafe svakodnevni ritual kroz koji prolazi sa prijateljima i članovima obitelji, a više od svega za nju je to način na koji slavi prijateljstvo i zahvalnost prema onima koje voli, 

“Kao što možete zamisliti, kao jedina kći u domaćinstvu, skuhala sam nebrojene kafe i zato se smatram dovoljno kvalificiranom da svoje znanje podijelim sa vama”,  zaključila je Aysegul.

Što vam je sve potrebno

– hladna voda
– turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mljevene kafe je u tome što je turska finije mljevena. Iako uz mlinac za kafu mješavinu možete pripremiti i sami, danas se može kupiti već gotova na većini tržnica
– bakrena džezva
– šalice za kafu
– šećer

Kako skuhati kafu

Za kuhanje kafe ne treba vam neka posebna vještina sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.
Voda: uvijek koristite hladnu vodu, a za točnu količinu potrebne kafe odmjerite broj šalica za kafu.

Kada je u pitanju omjer vode prema turskoj kafi, moje pravilo je jedna i pol “šalica” vode po šalici. Pritom je šalica ona u kojoj ćete kafu poslužiti, a ne uobičajena mjerna šalica.

kafa i šećer: Za svaku šalicu kafe treba vam čajna žličica mljeven kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. No ako netko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuhajte je bez šećera i prelijte u šalicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promiješajte.

Dakle, postavili ste džezvu s hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad zakipi dodali ste kafu. Pričekajte da se smjesa podigne. To će potrajati nekoliko minuta, pa dobro pripazite.

Kako se kafa zagrijava, na vrhu se stvara tamna pjena. Običaj je tursku kafu servirati s pjenom na vrhu. Zato prije nego što tekućina ponovo uzavre, čajnom žličicom dio te pjene prebacite pojedinačno u svaku šalicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakipi, prelijte tekućinu do pola šalice preko pjene koju ste već ranije stavili.

Zatim džezvu vratite na vatru i zakuhajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šalice do vrha.

Kako poslužiti kafu

kafu uvijek poslužujemo s hladnom vodom jer na taj način omogućujemo gostu da vodom pročisti nepce i okusne pupoljke prije ispijanja prvog gutljaja kako bi mogao uživati u aromi kafe. Uz vodu, većina ljudi kafu poslužuje uz malenu slasticu. Kod posluživanja najvažnije je započeti sa najstarijim gostom u prostoriji. To je znak poštovanja prema njegovim godinama i smatra se vrlo nepristojnim ako to zaobiđete. Budući da je ovakva kafa gušća od filtrirane, nije običaj popiti više od jedne šalice.

(TIP/Foto: Ilustracija)