.

 

 

 

 

 


.

Od marta prošle godine Gulnar je u zatvoru zbog kršenja kućnog pritvora. Prošlog januara Vrhovni sud Uzbekistana najavio je novo suđenje protiv
 “Karimove i drugih”. Državno tužilaštvo dovršilo je istragu i tvrdi da procesom želi vratiti 1,5 milijardi dolara skrivenih u inostranstvu. Prema optužnici, Karimova bi ilegalno kupila dionice nekoliko državnih firmi za proizvodnju cementa i kasnije ih prodala strancima. Bila je 2010. godina kada su s pamučnih polja Uzbekistana stigle fotografije radnika koji su pod prisilom radili na njima uz odobrenje države. Skandal je odjeknuo širom svijeta, a mnogi su osjetili posljedice. Primjerice, britanski pjevač Sting, koji se morao izvinjavati svijetu jer je pjevao na koncertu koji je organizirala Gulnara Karimova, jedna od najmoćnijih osoba u zemljama Srednje Azije, najstarija kći tadašnjeg diktatora Islama Karimova.
 
Karimova se u to vrijeme svijetu predstavljala kao egzotična influenserka koja je uz moć i milione vlastitog oca pokušavala postati pop-diva, družila se sa zapadnim zvijezdama i organizirala, osim koncerata, i modne revije na kojima je izlagala svojeručno dizajniranu odjeću, svoju liniju parfema ili nakita. Pored toga, ona je bila brend svoje zemlje i postala je ambasadorica u Španiji i predstavnica Uzbekistana u UN-u.Nakon nekoliko godina, sve je nestalo preko noći. Pravi se razlozi još uvijek drže u tajnosti, ali iza svega stoje dvorske intrige, mržnja među članovima porodice i borbe klanova u eliti te bivše sovjetske republike. Činjenica je da Gulnaru čak ni nedodirljivo prezime (a smatrali su je i mogućom političkom nasljednicom svog oca) nije moglo zaštititi od nje same. Izgubila je očevu naklonost i konačno je uhapšena 2014. godine.
 
Ona se suočava s drugim suđenjem za korupciju od januara prošle godine. Ova 47-godišnja princeza Uzbekistana pokušava učiniti sve kako bi se dokopala slobode. Čak je i ponudila vladi Shavkata Mirziyóyeva, koji je na dužnosti predsjednika zemlje od Karimove smrti 2016. godine, 686 miliona dolara zamrznutih na računu u Švicarskoj.U pismu napisanom na ruskom i koje je krajem februara na Instagramu objavila njena kćerka Iman Karimova, koja živi u Londonu, Gulnar govori o zdravstvenim problemima. “Kako bih očuvala svoju obitelj i svoje zdravlje u dobrom stanju, spremna sam taj iznos dostaviti državi u zamjenu za jednostavno zatvaranje slučaja a da se ne pokrene javno suđenje”, kaže se u toj javnoj poruci. Sudski problemi Gulnare Karimove započeli su 2012. godine izvan njene zemlje, kada su je švicarski tužitelji umiješali u slučajeve pranja novca.
 
Ova je priča u Uzbekistanu prošla tiho, to čak nije bio ni nacionalni skandal već pitanje koje se rješava iza zatvorenih vrata. Niko nije očekivao da će se najstarija kćerka pojaviti na sprovodu Islama Karimova. Godine 2017. vlasti Uzbekistana otkrile su da je Karimova 2015. godine osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije i utaje poreza, a onda je 2017. dobila još jednaku kaznu. Ta je kazna smanjena na samo pet godina kućnog zatvora. Njena kći Iman izjavila je da je prvo suđenje održano u kuhinji stana u kojem Gulnar živi u Taškentu?!Od marta prošle godine Gulnar je u zatvoru zbog kršenja kućnog pritvora. Prošlog januara Vrhovni sud Uzbekistana najavio je novo suđenje protiv “Karimove i drugih”. Državno tužilaštvo dovršilo je istragu i tvrdi da procesom želi vratiti 1,5 milijardi dolara skrivenih u inostranstvu. Prema optužnici, Karimova bi ilegalno kupila dionice nekoliko državnih firmi za proizvodnju cementa i kasnije ih prodala strancima. Registrirali su i ljetnikovac koji ona ima u Ženevi, a vjeruju da Gulnara Karimova čuva umjetnine vrijedne 33 miliona dolara na nekoliko svojih imanja. Danas je Googoosha, kako joj je bilo umjetničko ime, daleko od svjetala pozornice na kojoj je pjevala s Juliom Iglesiasom ili je dijelila s Gérardom Depardieuem. Možda će jednog dana biti slobodna, ali se ta vremena više nikada neće vratiti.  stav.ba