.

 

 

 

 

 


.

Navike se teško riješiti. Možda grizete nokte kada ste nervozni ili kada vam je dosadno. Bez obzira na to koji je vaš razlog i poticaj,

 postoje neke metode koje možete isprobati kod kuće, a koje vam mogu pomoći da prestanete gristi nokte.

Drugi naziv za grizenje noktiju je kronična onihofagija. Smatra se najčešćim načinom uklanjanja stresa, a druge slične navike su sisanje palca, dodirivanje nosa, uvijanje kose i škripanje zubima.

Grickanje noktiju obično počinje prije četvrte godine, ali čini se da mnogi slučajevi počinju u dobi između četvrte i šeste godine. Također, pokazalo se da dječaci češće grizu nokte nego djevojčice. Ove navike se mnogi ljudi ne uspijevaju riješiti čak ni u odrasloj dobi, a dermatolozi objašnjavaju da kronično grickanje noktiju zapravo može uzrokovati neke ozbiljne probleme. Neki od njih su bolovi ili infekcije na koži oko noktiju, oštećenje tkiva, promjene u izgledu nokta, pa čak i učestale prehlade i druge bolesti te oštećenje zuba.

Također, u vrijeme kada svijetom vlada pandemija koronavirusa, stručnjaci se slažu da se ovakvih navika, zbog opasnosti od unosa klica i bakterija u organizam, trebate što prije riješiti.

No, kako prestati gristi nokte?

Za početak, zapitajte se zašto ih uopće grizete. Jeste li umorni? Pod stresom? Gladni? Nakon što otkrijete svoj jedinstveni okidač, možete raditi na pronalaženju različitih načina za odvikavanje od ove navike.

Evo nekih ideja:

 

1. Neka vaši nokti budu kratki

Tako ćete imati manje “materijala” za grickanje.

2. Počastite se manikurom

Možda vam ova jednostavna promjena može pomoći da prestanete gristi nokte. Osim što će vaši nokti lijepo izgledati, vi ćete se osjećati bolje.

3. Nokti s okusom

Upotreba specijalnog laka gorkog okusa koji možete kupiti u ljekarnama može vam pomoći u sabotiranju ove navike.

4. Nabavite takozvani “chewelery”

Da, dobro ste pročitali. Riječ je o nakitu za žvakanje. Tvrtka koja se zove Ark izrađuje silikonsku ogrlicu Saber Tooth koja je namijenjena svima (u dobi od pet i više godina) koji imaju potrebu gristi nokte. Možete odabrati boju i žilavost na ljestvici od mekih do ekstra žilavih. Umjesto da žvačete nokte kako biste se lakše fokusirali ili umirili, možete ih zamijeniti ogrlicom, piše Healthline.

No, imajte na umu da žvakanje bilo čega može oštetiti zube. Zato se posavjetujte sa svojim stomatologom.

5. Fokusirajte se na jedan prst

Umjesto da nastojite odjednom prestati gristi sve nokte, fokusirajte se prvo na samo jedan prst. Nakon što prestanete gristi nokat na palcu, prijeđite na kažiprst i tako dalje. Mnogi vjeruju da se na ovaj način lakše odviknuti od loše navike, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Ilustracija)