.

 

 

 

 

 


.

Uoči obilježavanja 31. maja, Dana bijelih traka, naša Dalila Omerović je razgovarala sa Hamdijom Joldićem iz Kozarca o načinu ovogodišnjeg obilježavanja dana početka provođenja starteški planiranog zločina nad Bošnjacima Prijedora. 

Prije 30 godina, tadašnje vlasti u Prijedoru su naredile nesrpskom stanovništvu da na rukave prilikom izlaska iz svojih domova svežu bijelu traku, a kuće da obilježe bijelim čaršafima ili platnima.

Međutim, članovi Omladinske organizacije “Princip” iz Prijedora 31. maja će obilježiti 58. rođendan premijera Mađarske Viktora Orbana i 55. rođendan vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića. Skup, odnosno rođendanska proslava planirana je na Malom gradskom trgu u Prijedoru od 10 do 14 sati, a prema najavi organizatora očekuje se učešće preko 1.000 ljudi.

Joldić je na početku kritikovao ostalu bh. javnost, kazavši kako su povratnici zaboravljeni s njihove strane. 

  • Mi smo 24. maja obilježili 30 godina napada na Kozarac, kada smo pretrpjeli velika razaranja i zla. Za jedan dan je ubijeno preko 600 Kozarčana. Jučer smo obilježili 30 godina logora Trnopolje – kazao je Joldić. 

    Komentarišući najavu proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i Željka Mitrovića na Dan bijelih traka, Joldić je tako nešto ocijenio kao čistu provokaciju.

  • To je  počelo još od prošle godine, krajem decembra, crtanjem murala, veličanjem ratnih zločinaca, provokacija na Božić, poziva na klanje i slično. Kao povratnici, imamo velikih problema. Ovo se ne može objasniti riječima šta se događa. 24. maja smo imali delegaciju iz Engleske, i tada je došla Elektrokrajina Banja Luka s nalogom da nam isključe struju. Navodno nije plaćena struja Gradskoj Upravi. To je bila još jedna od provokacija. Sačuvali smo nerve i živce, sve je proteklo kako je i trebalo – naveo je Joldić.
  • Bh. udruženja širom Evrope ove godine organiziraju obilježavanje Dana bijelih traka na skupu pod nazivom ‘Da se ne zaboravi’. Program obilježavanja Bijelih traka po prvi put će biti organizovan i u Salzburu. 

    Joldić tvrdi kako različita udruženja logoraša surađuju i dogovaraju se, te su dobro umrežena širom Evrope.

  • U cijeloj Evropi se obilježava Dan bijelih traka, Engleska, Njemčka, Švedska…Međutim, mi u Kozarcu imamo velikih problem otkako je na vlast došao SNSD. Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević ne bi smio obnašati tu funkciju, obzirom da se slikao sa fašističkom šapkom, kukastim križom, a prošle godine je na obilježavanje došao sa kokardom i sjedio u blizini kako bi nas isprovocirao tokom obilježavanja ubistva 102 djece – kazao je Joldić za ‘Otvoreni studio’.
  • (M. Sultanović) hayat.ba