.

 

 

 

 

 


.

Norveški državljanin Zikrija Krkić (49), koji je prošle godine osuđen na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva u BiH, oslobođen je na Apelacionom sudu Borgarting.

 

– Krkić je danas najsrećniji čovjek Norveške. Ovo je za njega bio nevjerovatan teret, kaže za TV 2 49-godišnjakov branilac, advokat Øyvind Bratlien.

Jednoglasni Apelacioni sud je u velikoj mjeri naglasio da su se ukazale brojne slabosti bosanske istrage koja je vođena za norvešku policiju.

Osim toga, nema očevidaca ubistava niti drugih dokaza koji Krkića povezuju direktno sa mjestom zločina.

– Tamo gde je Okružni sud u Dramenu potpuno zakazao, Apelacioni sud Borgarting je ponovo pokazao da je najprofesionalniji sud u Norveškoj, kaže Bratlien.

Norveški državljanin Zikrija Krkić (49), koji je prošle godine osuđen na 21 godinu zatvora zbog dvostrukog ubistva u BiH, oslobođen je na Apelacionom sudu Borgarting.

Otputovao u Norvešku

Dva muškarca ubijena su 28. jula 2014. godine u jednom kafiću u selu Trnopolje u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.
Slučaj je prvo istražila bosanska policija. Potom je izveden pred Apelacioni sud BiH, gdje je Krkić oslobođen optužbi. Međutim, oslobađajuću presudu ukinuo je Vrhovni sud Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Krkić se vratio u Norvešku prije nego što je slučaj mogao biti ponovno razmatran u BiH. Budući da je bio norveški državljanin i nije mogao biti izručen iz Norveške, slučaj su preuzele norveške vlasti u maju 2018.

Nakon toga, norveška policija je izvršila opsežnu istragu u Norveškoj i Bosni i Hercegovini.

Norveško tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv muškarca u januaru 2020. godine, a Okružni sud u Dramenu ga je u avgustu iste godine osudio na 21 godinu pritvora sa minimalnim rokom od deset godina.

– Optužnica nikada nije trebala biti podignuta. Državni tužilac mora ići sam. Trebalo bi formirati komisiju koja će istražiti sve što su policija i tužioci uradili u ovom slučaju. Čitav policijski proces je ozbiljan skandal, kaže Bratlien.

Svi koji su radili na slučaju duže od 36,5 minuta treba da se vrate na početak. Potpuno su propali. Ako ne, ovo će se ponoviti, kaže on.

Državna odvjetnica Marit Formo ne želi odgovoriti na kritike od Bratliena. Ona kaže da tužilaštvo nalazi da Apelacioni sud ima drugačiju ocjenu dokaza i to prima na znanje.

Dok je istraga bila u toku, Krkić je osuđen na šest godina zatvora u teškom slučaju nasilja u Norveškoj. U vezi sa slučajem nasilja, policija je došla do nekoliko video snimaka za koje je smatrala da bi mogli biti važni za slučaj ubistva u BiH.

Važan video dokaz

Jedno od najvažnijih pitanja u ovom slučaju bile su okolnosti oko oružja kojim je izvršeno ubistvo, automatskog oružja tipa kalašnjikov koje nije pronađeno.

Video snimci koje je policija pronašla datiraju od 28. jula 2014. godine – istog dana kada i ubistva. Oni pokazuju da su Krkić i nekoliko članova porodice pucali iz različitih oružja tokom proslave lične karte tog dana.

Na snimcima se vidi da Krkić rukuje kalašnjikovom.

Kada je bosanska policija pretražila Krkićevu farmu, pronašla je municiju i magacine pogodne za automatsko oružje tipa kalašnjikov. Oružje kojim je Krkić baratao istog dana kada su izvršena ubistva nikada nije pronađeno.

“Iako je ilegalno, nije neuobičajeno imati automatsko oružje. Kalašnjikov puške i njihova municija su široko dostupni. Osim toga, uobičajeno je da se za vrijeme proslave lične karte i drugih praznika ispaljuju hici u zrak”, piše Apelacioni sud.

Izvor: tv2.no      prijedor24.com