.

 

 

 

 

 


.

U Kozarcu je 6. juna 2022. godine održana redovan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula,

dana sjećanja i dana dženaze za žrtve Prijedora. Ovom sjednicom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.  Na sjednici su tematiziran program organizacije obilježavanja 20. jula, te su donijeti zaključci oko načina i forme realizacije brojnih aktivnosti.

„Trideseta godišnjica od početka teških zločina sa elementima genocida u Prijedoru će biti obilježena  i ove godine sa još obimnijim programom od prethodnih godina. Želim istaći da će se dženaze i program obilježavanja 20. jula organizirati svake godine, bez obzira na broj žrtava i broj onih koji će se ukopati, jer ono što se desilo našem narodu u Prijedoru nikada više nećemo dozvoliti da se zaboravi i stalno ćemo na to podsjećati. Kada je u pitanju broj ljudi kojima ćemo 20. jula 2022. na platou memorijalnog centra Kamičani klanjati dženazu, o tome je nezahvalno govoriti u ovom periodu. Institut za traženje nestalih neumorno radi da, u skladu sa zakonom, posmrtne ostatke pripremi za dženazu, a specifičnost ovog postupka jeste u tome što se porodice žrtava uglavnom nalaze izvan Bosne i Hercegovine i u velikom broju u SAD-u i Australiji, što otežava sam proces pripreme. Do 10. jula ćemo imati konkretne podatke o kojem tačno broju je riječ.“ – istakao je muftija Kudić.

Biciklistički maraton, prolazak tužne povorke sa posmrtnim ostacima kroz krajiške gradove, kulturni, sportski, edukativni i naučni skupovi će biti održani u narednom periodu u sklopu ovilježavanja 20. jula i o detaljima se raspravljalo tokom ove sjednice i donesene su neke odluke.

„Ono na čemu intenzivno radimo jeste idejno rješenje za memorijalni centar „Kamičani“, te se nadamo da ćemo ga predstaviti javnosti na dan dženaze, 20. jula. Ove godine se nadamo da neće biti nikakvih restriktivnih mjera kao što je to bio slučaj u protekle dvije godine i da će svi koji žele uzeti učešće u programima ovim povodom biti u prilici učestvovati. Pored najviših predstavnika Islamske zajednice, ove godine očekujemo prisustvo velikog broja naših Prijedorčana i građana iz svig gradova naše domovine i susjedstva, te očekujemo prisustvo velikog broja ambasadora prijateljskih zemalja, predstavnike vlasti sa svih nivoa i očekujemo da ova dženaza kao i svaka do sada prođe u najboljem redu, što zaslužuju žrtve i njihovi najmiliji.“ – stoji u izjavi predsjednika Organizacionog odbora muftije Mehmed-ef. Kudića.            prijedor24.com