.

 

 

 

 

 


.

U sedmicama nakon likvidacije iranskog generala Qasema Soleimanija, komandanti američke vojske 

užurbano se pripremaju da se suoče sa novom realnošću na Bliskom istoku. Pripreme se vrše u Saudijskoj Arabiji, gdje se američke trupe namjeravaju stacionirati po prvi put nakon gotovo jedne decenije; u Siriji, gdje male ekipe Amerikanaca djeluju u blizini snaga povezanih sa Iranom; u Afganistanu, gdje je primjećeno kako Iran intenzivira pružanje pomoći talibanima. Američki komandanti žele da pripreme vojsku za moguću katastrofalnu eskalaciju.

 

Vrhovni komandant američkih snaga u regiji, gen. Kenneth McKenzie Jr., u posljednjih nekoliko sedmica posjetio je sedam zemalja.

Američki zvaničnici kazali su kako su Iranci i njihove marionetske grupe u regiji, kao odgovor na Soleimanijevu likvidaciju, u manjem opsegu vršili napade na ciljeve SAD-a i saveznika koristeći rakete i minobacače.

Američki dužnosnici smatraju da će Iran svoju osvetu pripremati mjesecima, možda i godinama.

Američki dužnosnici smatraju da će u budućnosti Irak biti najopasnije mjesto za američke trupe, s obzirom na brojne proiranske šiijske milicije u toj zemlji i njihov gnjev zbog likvidacije jednog od njihovih lidera Abu Mahdija al-Muhandisa. SAD se nadaju da će moći u Iraku postaviti sistem Patriot, ali on američkim trupama neće pružiti potpunu zaštitu.

U iranskim osvetničkim napadima u Iraku je ubijen jedan američki poslovni čovjek, a američki dužnosnici sigurni su da će biti još američkih žrtava.

Sjedinjene države su zabrinute i zbog iranskih milicija u Siriji, u kojoj se nalazi oko 1.000 američkih vojnika, a iranske milicije se nalaze u blizini američkih baza.

McKenzie je izjavio kako nova stvarnost može utjecati na vojnike i misiju protiv tzv. Islamske države. Obraćajući se američkim vojnicima, koji sa lokalnim snagama tragaju za ostacima ISIL-a, on je rekao da kratkoročno njegova najveća strepnja nije direktni iranski napad, nego napad proiranskih milicija u područjima kao što su Irak i Sirija.

Američki dužnosnici smatraju da je i u Afganistanu povećana ranjivost njihovih trupa. Pompeo je optužio Iran da je upleten u prošlogodišnji bombaški napad u Kabulu, ali dužnosnici američke administracije uglavnom smatraju da Iran opskrbljuje talibane s malo oružja i sredstava, tako da je Iran sekundarni igrač u dugogodišnjem afganistanskom sukobu. NO, McKenzie smatra da bi se to sada moglo promijeniti, jer je novi komandant iranskog korpusa Kuds, Qaani, služio kao glavni čovjek korpusa Kuds u Afganistanu.

Najveći izazov američkoj vojsci bit će da osigura da se nijedan eventualni iranski napad u budućnosti ne pretvori u regionalni rat.

Obraćajući se pilotima na brodu USS Harry S. Truman, gen. McKenzie je rekao da ne zna kako će eskalacija početi, ali da je uvjeren kako će završiti porazom Irana.