.

 

 

 

 

 


.

Kako vješto ruski predsjednik gura svoje pijune u srce Balkana. I to ga praktično ništa ne košta ...

Stoji između ostalog u tekstu kojeg je objavio francuski L'express, kojeg prenosimo u nastavku: - Satima su ga čekali ispred Pravoslavne crkve Svetog Save u srcu Beograda. Kada se pojavio, pored srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, svi su zanijemili. Tog 17 januara Putin se trebao obratiti više od 100.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva zemlje kako bi skandirali njegovo ime na ulicama glavnog grada. Toliko ljubavi je bilo vrijedno i jednog govora. Ruski predsjednik je uzeo mikrofon i hladnim glasom rekao: "Hvala vam na prijateljstvu.  A zatim je otišao. U svijetu marketinga to se naziva "stvaranje osjećaja oskudice" - dajemo malo, da se stvorila veća želja za tim. Ovaj recept nam sasvim dobro objašnjava kakav odnos eminencija Kremlja ima sa svojim srpskim "bratom", sa kojim djeli iste slovenske i pravoslavne korijene. Ulaže malo, ali se ipak smatra herojem.
 
Kako on upravlja ovim podvigom? Pametnom mješavinom soft powera, političkog pritiska i sentimentalne priče o bratstvu. Šampion propagande Putin zna da pronađe rječi koje Srbi žele da čuju. On glorificira zajedničku prošlost, a ova diskretna ofanziva mu omogućava da se ukorijeni u srcu Evrope. Koji je njegov cilj? Da oslabi zapadnu hegemoniju i blokira napredak NATO-a u regionu. Iako Putin nije mogao spriječiti da Crna Gora uđe u NATO 2017. godine, Putin svakako svim sredstvima namjerava zadržati Beograd u svojoj orbiti.   Spasitelj po imenu Vladimir.
Koja je zemlja najviše pomogla Srbiji tokom ovih posljednjih dvadeset godina? Odgovor na to pitanje koje svake godine sprovede Ministarstvo za evropske integracije u Beogradu, Srbi Rusiju staviljaju na drugo mjesto."Do 2016. godine Rusija je bila je čak i vodeća, dok Rusija ne spada među prvih 10 donatora", izjavila je Maja Bobić, potpredsjednica srpskog ogranka Evropskog pokreta. Odakle proizilazi ovaj način razmišljanja?
"Rusi nisu učestvovali u NATO bombardovanju na Beograd 1999. godine i žestoko su se protivili nezavisnosti Kosova 2008. godine.
 
Moskva je čak uložila veto na UN-ovu rezoluciju o genocidu koji se odnosi na ubistva više od 8.000 muslimana od strane srpskih snaga u Srebrenici 1995. godine. Zahvalni Srbi smatraju Putina svojim spasiteljem dok moskovska propaganda održava taj mit o dobrotvornim Rusima izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Ako povjerujemo u zvanični govor, Rusi su uvijek dolazili u pomoć Srbima kad su ovi bili u nevolji. "To je jedna velika laž, Rusija nikada nije pomogla Srbima", pobija ovu tezu Vladimir Fisera, stručnjak historičar slavenskih zemalja i bivši predavač na Univerzitetu u Strasbourgu. U stvarnosti Staljin je mrzio Tita i Jugoslaviju. Ako bolje pogledamo zbog čega Srbi toliko vole Rusiju, to je zato što oni nisu susjedi: uvijek je lakše voljeti iz daleka... "Mit o bratstvu ne slaže se sa historijskojm analizom."Rusija je pomogla Srbima onda kada je to služilo njenim interesima", piše u izvještaju koji je 2016. objavio Centar za euroatlantske studije.  Stotine pro-ruskih ONG i i ruski uticaj na domaće medije
 
Ništa za Moskvu nije važno: bitno je stvoriti zajedničku legendu, slaviti "sekularno prijateljstvo između dvije zemalje", ili "rusku žrtvu" za Srbiju iz 1914. godine, kada je Moskva kao znak srpsko-ruskog prijateljstva, objavila rat Austro-Ugarskoj. Više od 109 ruskih nevladinih organizacija u Beogradu radi na spajanju dvije nacije, napominju autori istraživanja, koji osuđuju utjecaj tog aktivizma na mlađe generacije - posebno vrlo površno poznavanje velikih demokratskih načela.Ponovno napisati prošlost je dobro; utjecati na sadašnjost je još bolje.Srbijanski mediji rade vrlo dobro svoj posao. U većini slučajeva, mediji su pod direktnom kontrolom poduzetnika bliskih vlastima, srpska televizija i novine više su poput propagandnih servisa nego nezavisnih medija.Na kioscima u Beogradu vidimo desetak tabloida s atraktivnim vrlo često alarmantinim naslovima.Među njima, Alo !, Srpski Telegraf ili Informer. "Ti mediji su najutjecajniji u zemlji", izjavila je Marija Vučić, novinarka portala ''Raskrikavanje.rs'' .,"Njihova urednička politika vrlo je bliska režimu i njihovim proruskim l saveznicima". Godine 2018. iz 233 naslovnice novina ''Telegraf'' izvukla sam 230 lažnih informacija.''''Često ovi mediji upozoravaju na predstojeći rat s Kosovarima gdje se glorificiraju vojni manevri ruske vojske.
 
Nasuprot tome, potpuno ignoriraju dinamičnu vojnu saradnju s NATO-om, kaže Marija Vučić. Oni žele po svaku cijenu pokazati da su Rusi naši prijatelji i da Zapad utjelovljuje apsolutno zlo. Prema njenim zapažanjima, jedna od pet naslovnica posvećena je Vladimiru Putinu.On prodaje novine, izjavila je Marija Vučić. Mediji ga prikazuju kao nadljudsko i božansko biće koje brine o interesima Srbije. "Kada dnevni list", Večernje novosti "nude" recepte za dug i zdrav život ", oni to ilustruju fotografijom Vladimira Putina.S obzirom na ovako žestoku propagandu, Sputnik bi se mogao prozvati kao opozicijski medij..Političko djelovanje crkve;  Ponekad se ''soft power'' prakticira u mantiji. Srpska pravoslavna crkva redovno prenosi političke poruke svojim vjernicima, posebno na Kosovu, na ovom albanskom području koje smatra "svetom zemljom". I ne baš kao nezavisna zemlja ... "Moramo se boriti za očuvanje Kosova, izjavio je patrijarh Irinej u avgustu 2018. Ako ga izgubimo, morat ćemo se boriti da ga povratimo." Opet, Rusi nikada nisu daleko. Od decembra 2012. do januara 2016. ruski ambasador je devet puta posjetio sjedište Patrijaršije Srbije. Geopolitika i religija se ponekad dobro miješaju ...
 
Premalo investicija, a maksimalni rezultat. Putin Srbima ne daje milijarde, nego pažnju. Shvatio je da imaju žal u duši."Od Prvog svjetskog rata do Titovog vremena, oni su bili u središtu svijeta", rekao je diplomat koji želi ostati anoniman.U devedesetima su protjerani iz Europe, nakon ultranacionalističkog ludila Slobodana Miloševića od tada traže budućnost, ali koju? Evropu?Oni su svjesni da Bruxelles, u krizi, nije spreman za novo proširenje i da će morati riješiti problematično pitanje Kosova prije ulaska u EU, što stvara mnogo frustracija koje Putin u potpunosti koristi. "Sve dugujemo Putinu: Divljenje Srba prema Spasitelju doseže daleko. "Spreman sam umrijeti za njega!" izjavio je Dane Čanković koji živi u Banja Luci, "glavnom gradu" RS-a (Republike Srpske), jednom od triju entiteta koji čine susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ako je njegov pasoš bosanski, Dane Čanković osjeća se, kao i mnogi stanovnici ove srpske enklave, bliže Beogradu nego Sarajevu.
 
Trojanski konj koji destabilizira Europsku uniju? Ponekad Putin izvuče čekovnu knjižicu, ali njegovi srpski "prijatelji" nemaju mnogo koristi. 2008. godine podružnica ruskog giganta Gazproma preuzela je kontrolu nad srpskom plinskom skupinom Naftna industrija Srbije (NIS). za cijenu od 400 milijona dolara iako se ta investicija procjenjivala na tri milijarde dolara, izjavio je Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne poslove i sigurnost, neovisnog instituta. Od tada Rusi proizvode plin, ali plaćaju. samo 3% Srbiji, znatno ispod uobičajene stope."U Beogradu neki kažu da je vlada u zamjenu za taj "poklon" dobila potporu Moskve oko kosovskog pitanja."Oni bi ga ionako imali", rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković, "u interesu je Kremlja da je situacija na Kosovu i dalje zamrznuta, a ako Beograd i Priština postignu dogovor, Srbija će na kraju ući u EU, a Rusija će izgubiti svoj utjecaj u regiji. "Ali jesmo li sigurni u sve ovo? Putin bi mogao iskoristiti svog srpskog saveznika kao trojanskog konja i destabilizirati Europsku uniju. U velikim zapadnim kancelarijama bojimo se ovog scenarija, koji u stvarnosti krije pravu dilemu: trebamo li integrirati Srbe u šengensko područje ili ih ostaviti na vratima Europe, dok druge velike sile (Kina) , (SAD) stupaju na snagu u ovoj regiji. Za Srbe, ovo je dobra vijest. Konačno će se naći u središtu svijeta. (Vijesti.ba)