.

 

 

 

 

 


.

Svi načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj podržali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama 

Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

Ukoliko po hitnoj proceduri bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske 90 hiljada bespravno izgrađenih individualnih objekatado 31. decembra 2023. godine dobiće rješenja o legalnosti.

Po jednostavnoj proceduri i bez naknada građani će nakon stupanja na snagu novih izmjena zakona moći podnijeti zahtjev za legalnost svojih kuća.

Građani koji su već podnijeli zahtjev za legalizaciju mogu ga povući i ponovo podnijeti kad zakon stupi na snagu, kako bi objekte mogli legalizovati po povoljnijim uslovima. Prema novim izmjenama, objekti izgrađeni do 1991. godine smatraju se legalnim i vlasnici ne treba da podnose zahtjev.

SREBRENKA GOLIĆ, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

„Bitno je da se izgrađeni objekat nalazi na digitalnom orto foto snimku do 31.12.2013. Kad dobijete rješenje o legalnosti objekta nosite da se upise u RUGIP.“

LJUBIŠA ĆOSIĆ, predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske

„Ovdje ne ulaze u proces legalizacije objekti koji su veći od 400 metara kvadratnih i objekti koji su komercijalnog karaktera. Radi se o objektima koji su izgrađeni od 91 do 2013.godine.“

U Republici Srpskoj će pravo pravo na besplatnu legalnost objekata dobiti 100.000 porodica, od čega u Banjaluci 20.000 porodica. Gradonačelnik Banjaluke je ocijenio da je to jedan od najboljih zakona u posljednjih nekoliko godina za građane.  (BHRT)