.

 

 

 

 

 


.

Predstavnički dom Parlamenta BiH na svojoj posljednjoj sjednici nije prihvatio izvještaje o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka

 u kazneno-popravnim zavodima u BiH za 2018. i 2019. godinu pa su u skladu sa procedurom upućeni na usaglašavanje Kolegijumu, o čijem izvještaju će se Predstavnički dom izjašnjavati na sjednici zakazanoj za 11. mart.  Politička kriza koju je izazvao Ustavni sud BiH osnovni je razlog neusvajanja pomenutih izvještaja u kojima je Nezavisna komisija obrazložila i rezultate posjeta u pet kazneno-popravnih zavoda i Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Članovi komisije boravili su tokom izvještajnih perioda u KPZ-ovima Zenica, Mostar, Banjaluka i Doboj, zatim Odjeljenju KPZ-a Sarajevo na Igmanu i Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Nezavisna komisija je u izvještaju za 2019. godinu ponovila preporuku iz 2018. godine, koja se odnosi na zapošljavanje u kazneno-popravnim zavodima pa navodi da je potrebno da “Savjet ministara i vlade entiteta odluke o moratorijumu na zapošljavanje ne primjenjuju na kazneno-popravne zavode u BiH” te da “riješe problem zapošljavanja, tj. popunjavanja radnih mjesta koja su ostala upražnjena odlaskom u penziju ili sporazumnim prekidom radnog odnosa, a s obzirom na to da su za ta radna mjesta već predviđena finansijska sredstva u budžetima entiteta”.

Posebno interesantan detalj koji ne ide u prilog efikasnosti institucija na nivou BiH jeste preporuka u vezi sa novoizgrađenim Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija BiH u Istočnom Sarajevu.

– Potrebno je da Savjet ministara BiH preduzme potrebne i konkretne aktivnosti na puštanju u rad novoizgrađenog Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH da bi se ova državna institucija od posebnog društvenog interesa stavila u rad što prije, a najkasnije u prvoj polovini 2019. godine – navedeno je u izvještaju komisije za 2018. godinu.

Potpuno identična preporuka stoji i u posljednjem izvještaju, samo što je komisija rok za puštanje u rad zatvora u Istočnom Sarajevu pomjerila na “najkasnije u prvoj polovini 2020. godine”.

Najznačajnije preporuke odnose se na zatvore u Mostaru i Doboju, za koje je komisije ocijenila da ih treba izmjestiti sa postojećih lokacija.

– Prostorije KPZ Mostar na postojećoj adresi nisu perspektivne za smještaj, boravak i tretman osuđenih lica. Zbog toga je potrebno obezbijediti dodatna sredstva za završetak gradnje i opremanje prostorija na novoj lokaciji zavoda – Jasenice b.b. Postojeće prostorije, koje su stare više od 100 godina, mogu se iskoristiti za smještaj pritvorenih lica, s obzirom na povezanost sa Kantonalnom sudom – navedeno je u izvještaju.

Kada je riječ o KPZ Doboj, komisija navodi da “Ministarstvo pravde RS treba razmotriti mogućnost izmještanja KPZ Doboj iz centra grada za koji se mogu iskoristiti vojni objekti bivše JNA koji su proglašeni neperspektivnim”.

– Potrebno je u saradnji s rukovodstvom KPZ Doboj obezbijediti finansijska sredstva za proširenje – navedeno je u izvještaju.

Za ostale KPZ-ove, izuzev za KPZ Tunjice, u kojem su uslovi ocijenjeni kao vrlo dobri, navedene su opšte preporuke o potrebi poboljšanja uslova za smještaj, kao i preporuka o potrebi usklađivanja svih zakona i drugih propisa sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija BiH s ciljem jednakog postupanja sa pritvorenicima i zatvorenicima u cijeloj BiH.

Tunjice

Nakon obilaska i pregleda opšti zaključak Nezavisne komisije je da “KPZ Tunjice ima vrlo dobre ulove za boravak zatvorenika, a koji su još poboljšani između dva posljednja pregleda”, navedeno je u izvještaju komisije.

Direktor KPZ Tunjice Goran Selak kaže da ovaj KPZ uz podršku resornog ministarstva i Vlade RS ispunjava sve obaveze prema licima lišenim slobode, a sve u skladu sa Evropskim zatvorskim pravilima.

– Predstavnici Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) poslije posjete su našu ustanovu naveli kao primjer dobre prakse – kazao je Selak.  classrpske.com