.

 

 

 

 

 


.

Republika Hrvatska već se godinama trudi da bosanskohercegovačke Hrvate privuče ka sebi 
bilo da se radi o kulturnom ili političkom djelovanju. Političko vodstvo bosanskih Srba povezalo je manji bosanskohercegovački entitet RS s Republikom Srbijom putem tzv. “specijalnih veza”, dok su jedino Bošnjaci svih ovih godina stidljivo uspostavljali kontakt s Bošnjacima u regiji. Osnivanjem konzulata u Rijeci i Novom Pazaru nadamo se da će konačno doći do balansa u odnosima, što je vrlo izvjesno ukoliko konzulati budu svoj posao od početka shvatili odgovorno.Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u svom Ustavu jasno je istakla jedan veoma značajan pojam o kojem se u našoj javnosti gotovo ništa ne zna. Naime, radi se o imenu “domovinske zemlje”, a koje se koristi pri spomenu bošnjačke zajednice koja stotinama godinama živi u Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Hrvatskoj i Makedoniji. Naravno, ovaj veoma značajan i pronicljiv potez Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini važan je zbog toga što Bošnjake u navedenim zemljama ne definira kao dijasporu, što oni ustvari i nisu, posebno kada govorimo o prostoru Sandžaka. Nažalost, prema Bošnjacima u domovinskim zemljama matica se Bosna i Hercegovina često zbog unutarnjih problema nije odnosila na dostojan način.
 
Dokaz tome svakako je problem dobijanja državljanstva za mnogobrojne Bošnjake iz Sandžaka koji su Bosnu i Hercegovinu masovno naseljavali tokom 1999. godine, kada je nakon srpske agresije na područje današnje Republike Kosovo reagirao NATO u cilju okončanja konflikta. Mnogobrojni sandžački Bošnjaci u godinama koje su uslijedile suočili su se s nizom administrativnih problema, a njihove “muke” dijelili su i studenti iz Sandžaka koji su u Bosnu i Hercegovinu dolazili u cilju stjecanja znanja. Primjer neuređenog odnosa prema Bošnjacima iz Sandžaka svakako je i period nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je prelazak iz Sandžaka u Bosnu i Hercegovinu i obratno bio znatno kompliciran. U prilog ovoj navedenoj konstataciji ide i nametnuta taksa tadašnjih vlasti Srbije za sve državljane Bosne i Hercegovine, koji su za prelazak granice morali platiti nešto više od stotinu tadašnjih njemačkih maraka (DM). Svakako, ta je odredba sprečavala povezivanje Bošnjaka koji su znatno teže dolazili do svojih porodica.
 
Nakon normaliziranja odnosa između tadašnje SR Jugoslavije, a kasnije Srbije i Crne Gore, famozna je taksa ukinuta, čime je olakšan prelazak granice, a time i povezivanje Bošnjaka Sandžaka i domovine Bosne i Hercegovine. Složeni politički odnosi dugo godina nisu dozvoljavali da se Bošnjaci povežu na adekvatan način, a sigurno je tome doprinijelo i nepostojanje konzulata Bosne i Hercegovine u Sandžaku, koji bi sasvim sigurno na adekvatan i efikasan način sistematski mogao raditi na povezivanju Bošnjaka.
 
Upravo iz navedenih razloga vijest o budućem osnivanju konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, ali i onom u Rijeci, koji će imati zadatak rješavanje eventualnih problema Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, pozdravljene su od bošnjačke javnosti. Inicijativu o osnivanju konzulata Bosne i Hercegovine koju je pokrenuo bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dodatni je korak koji će doprinijeti povezivanju Bošnjaka iz domovinskih zemalja s maticom Bosnom i Hercegovinom, koji je svakako trebao da se desi mnogo ranije. Ipak, ne trebamo gledati u prošlost, već na najbolji način iskoristiti trenutno stanje i koncentrirati se na prioritete, a to su, naravno, interesi bošnjačkog naroda.
 
Republika Hrvatska već godinama unazad trudi se da bosanskohercegovačke Hrvate privuče ka sebi bilo da se radi o kulturnom ili političkom djelovanju. Političko vodstvo bosanskih Srba povezalo je manji bosanskohercegovački entitet RS s Republikom Srbijom putem tzv. “specijalnih veza”, dok su jedino Bošnjaci svih ovih godina stidljivo uspostavljali kontakt s Bošnjacima u regiji. Osnivanjem konzulata u Rijeci i Novom Pazaru nadamo se da će konačno doći do balansa u odnosima, što je vrlo izvjesno ukoliko konzulati budu svoj posao od početka shvatili odgovorno.
 
Prije svega, veliku korist od osnivanja konzulata imat će već ranije spomenuti studenti koji će eventualne nejasnoće i administrativne dileme moći rješavati u svom gradu ili bližem susjedstvu. Također, svi oni koji čekaju statusno rješenje (državljanstvo) neće biti prinuđeni na duga putovanja i još duža čekanja. Ovo su samo neka olakšanja koja će u budućnosti pomoći približavanju Bošnjaka ovih zemalja svojoj matici Bosni i Hercegovini. Bošnjaci, koliko se god neko trudio da ih predstavi kao nebitne političke aktere u regiji, polahko, ali sigurno izrastaju u faktor čije će se mišljenje i stavovi u budućnosti sve više nametati kao rješenja. Konzulati u Rijeci i Novom Pazaru u budućnosti trebaju dokazati bitnost svog postojanja. Posla je svakako i previše da bi se takvo nešto dovelo u pitanje, ostaje samo da vidimo kojim će se tempom odvijati proces osnivanja ovih značajnih institucija koje će biti još jedan korak prema poboljšavanju odnosa Bošnjaka   stav.ba