.

 

 

 

 

 


.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rezimirao je u razgovoru za Vijesti.ba.

 utiske sa današnjih sastanaka sa zamjenikom direktora CIA-e Vonom Bišofa, koji je juče doputovao u našu zemlju.Sa visokim američkim zvaničnikom, ministar Mektić tokom dana susreo se dva puta. Prvom radnom ručku prisustvovali su i predstavnici drugih sigurnosnih agencija u BiH, a u poslijepodnevnim satima održan je još jedan sastanak. U razgovoru za naš portal, Mektić nije želio precizirati koji bh. zvaničnici su, osim njega, prisustvovali drugom sastanku, poručivši da je "imao jedan dio odvojenog sastanka sa zamjenikom direktora CIA-e"."Na prvom sastanku analizirali smo sigurnosnu situaciju i govorili o sigurnosnim izazovima za BiH, prvenstveno ekstremizmu i terorizmu. U tom dijelu potencirao sam pitanje borbe protiv korupcije. Rekao sam da je BiH duboko korumpirano društvo i da jednostavno sa takvim stepenom korupcije nijedna država ne može funkcionisati ni u drugim oblastima, dakle ni u političkom ni ekonomskom ni socijalnom smislu", ističe Mektić.
 
Tokom današnjeg sastanka konstatovao je da ne postoji adekvatan odogovor na korupciju."Posebno sam apostrofirao neefikasnost pravnosudnog sistema, prvenstveno Tužilaštva BiH", navodi on.Susret u poslijepodnevnim satima bio je prilika da se o pomenutim temama konkretnije govori.Mektić nam je otkrio da je zamjenika direktora CIA-e, osim sigurnosnih izazova, interesovalo zašto BiH ne može da funkcioniše."Moj odgovor je bio da je to zbog jačanja ekstremističke, pa čak i ratnohuškačke retorike, zbog jačanja ekstremističkih pokreta unutar zemlje, zbog neefikasnosti cjelokupnog sistema da odgovori na političku korupciju, te spregu političke korupcije i kriminala", rekao nam je ministar sigurnosti BiH.Tema razgovora bila je i borba protiv organizovanog kriminala."Rekao sam da ni po koju cijenu terorizam ne možemo i ne smijemo potcijeniti u BiH. No, činjenica je da u posljednjih pet godina u BiH nije bila nijedna teroristička žrtva, nijedan teroristički napad. S druge strane, od organizovanog kriminala stradalo je 50-ak ljudi", istakao je Mektić.
 
Shodno tome, mišljenja je da je "mafijaški sistem u kome se vrše likvidacije trenutno veća opasnost od terorizma"."U posljednje vrijeme pojavila se mafijaška likvidacija ljudi, posebno u RS. Pomenuo sam slučaj likvidacije Slaviše Krunića, čovjeka koji nije bio miljenik režima", rekao nam je Mektić.Na pitanje da li je tokom sastanaka bilo riječi o slučajevima "Dragičević" i "Memić", ministar sigurnosti odgovorio nam je: "Generalno sam govorio o problemima i pominjao te slučajeve. Apostrofirao sam mafijaške obračune, posebno ističući slučaj likvidacije Krunića".Ministar Mektić rekao nam je i da zamjenik direktora CIA-e još nije napustio BiH, a na pitanje kada će to učiniti, naš sagovornik nije želio precizirati. (Vijesti.ba)