.

 

 

 

 

 


.

Duže od tri sata u ponedjeljak je trajao sastanak s predstavnicima Vlade KS, 

nastavnicima Medicinskog fakulteta i uposlenicima KCUS-a, a nakon kojeg nisu usvojeni nikakvi zaključci.Sastanku su prisustvovali ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić, njen pomoćnik Sifet Kukuruz, ministrica pravde KS Lejla Brčić, ministar finansija KS Amel Kovačević, rektor UNSA Rifat Škrijelj, vršiteljica dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta UNSA Semra Čavaljuga, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.Ovo je bio nastavak ranijeg sastanka na Medicinskom fakultetu, a koji je održan 26. marta. Na samom početku sastanka već se vidjelo kako on neće proteći u najboljem redu. Naime, rektor Škrijelj je, nakon što je vidio da su svi pozvani poveli sa sobom saradnike, napravio incident na samom početku sastanka i povišenim tonom rekao kako su se “svi okupili da ga napadaju”
 
“Sada ćete čekati da i ja dovedem svoje ljude”, rekao je Škrijelj nakon čega je napustio sastanak. Nakon 10 minuta se vratio i kao pomoć doveo predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, a u nastavku sastanka počeli su mu se pridruživati i ostali članovi “njegove ekipe”.Nakon što je Škrijelj sjeo za stol s Konakovićem direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović pitala je “zašto sastanku o Medicinskom fakultetu prisustvuje nastavnik fizičkog vaspitanja”. Predsjedavajući Skupštine KS svoj dolazak je opravdao time da je on predsjedavajući skupštine, na što je Izetbegović rekla “ovo nije skupštinsko zasjedanje” i da Konaković “nije najavljen na sastanak”. “Ja sam onaj koji mijenja zakone i učinit ću sve da ih i promijenim”, kazao je Konaković kojem su nakon toga prisutni rekli da se prilikom usvajanja zakona moraju poštivati zakonske procedure, uključujući i javnu raspravu. Do kraja sastanka Konaković je podržavao rektora Škrijelja, a atmosfera je dovedena do usijanja kada su predstavnice Vlade KS, odnosno ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić i ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić rekle da je za njih Semra Čavaljuga zakonita dekanesa jer je upisana zakonskom procedurom u Sudski registar.
 
Škrijelj je tada u više navrata povisio ton i ustao sa stolice u želji da napusti sastanak. Ministrica Bogunić nekoliko puta mu se obratila riječima: “Nemojte se derati i nemojte mi prijetiti. Ovo nije prvi put da mi prijetite”. “Bogom se kunem da između mene i Boga ima samo grob i da ćete svi mene zapamtiti”, rekao je navodno Škrijelj na sastanku.U diskusiju se uključila i Izetbegović koja je tražila od Škrijelja da se vrati na osnovnu temu, a to je rješavanje problema statusa uposlenika KCUS-a i Medicinskog fakulteta UNSA.Tokom izlaganja Čavaljuge s prorektorima Agom Omerbašićem i Nerminom Sarajlićem rektor je u više navrata ponovio kako “neće boraviti u istoj prostoriji” s njima. Direktorica Instituta za naučnoistraživački razvoj (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Enra Suljić tim povodom tražila je da se sastanak usmjeri na zadatu temu, međutim do toga u konačnici, do samog prekida sastanka, nije došlo.O tome koliko je sastanak bio iscrpan najbolje govori informacija da je Čavaljuga nakon sastanka završila u Hitnoj pomoći u hipertenzivnoj krizi.      Autor: Klix.ba