.

 

 

 

 

 


.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kazao je u intervjuu za 

Vijesti.ba kako nisu ispoštovani svi zakonski propisi EU prilikom dodjele garancije Kini za kredit za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.Kopač smatra kako bi BiH u budućnosti zbog ove odluke mogla snositi ozbiljne posljedice. Uprkos brojnim upozorenjima iz EU i svijeta na opasnost od kineskog utjecaja, BiH je svoj najveći investicijski projekat Blok 7 u Tuzli dala Kini. Kako gledate na to? 
 
KOPAČ: Danas skoro niko više u svijetu ne financira projekte proizvodnje električne energije iz uglja pa je stoga razumljivo da BiH sarađuje s Kinom, koja nastavlja s novim projektima na ugalj, ali samo van Kine.Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn je prije nekoliko dana kritikovao političke predstavnike BiH zbog odluke da daju garancije Kini za kredit za izgradnju Bloka 7 u Tuzli. Šta je to što smeta Hahnu i čelnicima EU?  
 
KOPAČ: Ne znam tačno šta je sve iza te kritike, ali barem djelimično se temelji na kritici Sekretarijata Energetske zajednice o nepoštovanju pravila o državnoj pomoći.Jesu li u ovom slučaju ispoštovani svi zakonski propisi EU? 
 
KOPAČ: Nisu. Kao što smo već opširno javljali, tri elementa u tom poslu ne slijede pravilima o državnoj pomoći koje je BiH kao članica Energetske zajednice dužna poštovati: visina garancije data komercijalnom preduzeću Elektroprivreda BiH, nespecificiranost troškova za koje se daje garancija i neuporedivost uslova sličnih kredita na slobodnom tržištu. Savjet za državnu pomoć procijenio je, da garancija Federacije BiH nije državna pomoć. Mi smo uvjereni, da je to državna pomoć i treba je samo uokviriti u pravila za dozvoljenu državnu pomoć. To uopšte ne bi bilo komplikovano i ne bi trajalo više od dva mjeseca, ali je potrebna politička volja da se obnovi postupak. Na žalost je ne vidimo. Sekretarijat bi ponudio svu tehničku pomoć.Koliko ovakva odluka vlasti u BiH može štetiti evropskom putu BiH? 
 
KOPAČ: Dvije su posljedice. Prva, BiH dokazuje da ne želi poštovati svoje međunarodne obaveze i da se ne može smatrati ozbiljno. Druga je posljedica, da bi u slučaju ulaska BiH u EU morali platiti svu nedozvoljenu državnu pomoć za sve godine unazad. To će biti konstantan rizik za Elektroprivredu BiH. I tako malo bi trebalo, da se ovo uskladi, ali nema te mudrosti. (Vijesti.ba)