.

 

 

 

 

 


.

Naglo otopljenje i kiša izazvali su danas haos širom BiH. 

Zbog jakih padavina i topljenja snega dolazi do naglog porasta vodostaja reka i manjih vodotoka, te njihovog izlivanja iz korita. Mještani pogođenih područja strahuju jer ih situacija podsjeća na kobnu 2014. godinu i majske poplave.Svi vodostaji u FBiH u porastu su nakon intenzivnog topljenja snijega i kiše. Najteža situacija je u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, gdje su poplavljene desetine stambenih objekata. Došlo je i do prekida putne komunikacije na nekoliko pravaca.

U ZDK glavni putevi prohodni

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usljed obilnih padavina najkritičnije je u Zenici, Visokom i Kaknju, navodi se u izvještaju Civilne zaštite (CZ) ZDK.

Nivo rijeke Bosne u Zenici u 14 sati iznosio je preko četiri metra, a povećani vodostaji rijeka, njenih pritoka i bujičnih potoka izazvali su probleme u brojnim naseljima.

Prema posljednjim informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), glavni vitalni putevi (magistralni put M-17 i autoput A1, op.a.) su prohodni.

Trenutno je prekinut saobraćaj na regionalnom putu Kakanj - Zenica, u mjestu Malješ, gdje se izlila rijeka Bosna, a vozači, zbog blokade ovog puta, koristie autoput A1.

Podsjetimo, upravo je u Zenici i Kaknju proglašeno stanje prirodne nesreće. U zeničkom naselju Bistričak, vodena bujica odnijela je dio puta koji je rekonstruiran nakon majskih poplava.

U dvije osnovne škole u Zeničko-dobojskom kantonu, „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Dobrinja kod Visokog i „Ćamil Sijarić“ iz Nemile kod Zenice, zbog poplava u tom kantonu, sutra se neće odvijati nastava.

Alarmantno u SBK

Situacija u Srednjobosanskom kantonu još uvijek je alarmanta. Putna komunikacija prema brojnim mjestima je i dalje blokirana usljed izlijevanja Lašve i Vrbasa, a sva raspoloživa mehanizacija je na terenu.
Najgora situacija na području Lašvanskog sliva zabilježena je na području Kaonika gdje je usljed izlijevanja rijeke Lašve poplavljeno više desetina domaćinstava i motornih vozila koja su ostala parkirana ispred dvorišta. Alarmantno je bilo i u Gornjem Vakufu gdje je klizište srušilo dvije kuće. Ekipe Federalne uprave civilne zaštite te općinske službe civilne zaštite danas su na ovim područjima pružale pomoć unesrećenim mještanima.

Na području Busovače proglašeno je i stanje elementarne nepogode zbog brojnih poplava i odrona. Zbog poplave je obustavljena i nastava u svim školama u Busovači, a problemi sa vodosnabdijevanjem zabilježeni su u svim gradovima pogođenim poplavama.

U Bugojnu su određena naselja bez snabdijevanja električnom energijom, a vodena bujica oborila je dalekovod zbog čega se strahuje od još većih problema.

Bosna i Vrbas prešle kotu redovne odbrane od poplava

Rijeke Bosna i Doboju i Vrbas u Banjoj Luci prešle su kotu redovne odbrane od poplava, ali se nisu izlile, a u porastu je i Sava u Brodu i Šamcu, saopćila je Republička uprava Civilne zaštite.

Bosna je u Doboju je za 20 centimetara prešla kotu redovne odbrane od poplava i iznosi 320 centimetara.

Vanredna odbrana od poplava uvodi se kada vodostaj Bosne dostigne 450 centimetara. Najviši vodostaj izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

Vrbas je u Banjoj Luci tri centimetra prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 centimetara.

Vodostaj Save u Brodu i Šamcu je ispod kote redovne odbrane od poplave.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite navode da je u opštini Šipovo poplavljeno desetak domaćinstava i da je rijeka Pliva u selu Duljci dosegla most.


(Vijesti.ba)