.

 

 

 

 

 


.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je i nakon treće utakmice u kvalifikacijama za 

Evropsko prvenstvo stopostotna, pošto je večeras na Ilidži stigla do treće pobjede, a razbila je Estoniju i to s ogromnih 92:54. Tako su Zmajice napravile dodatni korak naprijed ka Evropskom prvenstvu, pošto su prvoplasirani tim grupe C kvalifikacija.

Od početka se vidjelo da Estonke nemaju šta tražiti na gostovanju u balonu u dvorani hotela Hills na Ilidži. Opravdale su Zmajice tako ulogu favorita, te u sjajnom raspoloženju dočekuju duel sa Rusijom za nekoliko dana na istom mjestu.

Prvu dionicu su Zmajive već izdominirale gošće i dobile je sa četrnaest razlike rezultatom 32:18, a do odlaska na odmor prednost je dodatno porasla. Nastavile su razbijati protivnika Zmajice predvođene Jonquel Jones i Maricom Gajić, te se na odmor otišlo s njihovom prednošću od čak 59:29.

Nastavak utakmice nije donio ništa novo, Zmajice su nastavile zatrpavati koš Estonki, ali su u finišu treće četvrtine doživjele malu napadačku krizu, koja je bila i očekivana.

Na kraju je pobjeda BiH bila i više nego ubjedljiva, sa čak 38 poena razlike. Završilo je 92.54.

Kao što smo već naveli, za pobjedu BiH su najzaslužnije bile Jones i Gajić, a obje su upisale double-double učinak u ovom meču.

Jones je ubacila 20 poena i uhvatila 11 skokova, a upisala je i 5 asistencija. Gajić je uz 21 poen uhvatila čak 16 skokova. Također, sjajna Milica Deura je dodala 18 koševa.

Kod Estonki je najefikasnija bila Janne Pulk s 15 poena.

Kvalifikacije za EP:

Bosna i Hercegovina – Estonija 92:54 (32:18, 27:11, 18:14, 15:11)

BiH: Brčaninović 6, Deura 18, Gajić 19, Džombeta, Marković 2, Babić 4, Delić 2, Džebo 6, Jones 20, Kapor 8, Miseljić, Tavić 3.

Estonija: Kosareva 10, Liisa Oinits 2, Pulk 15, Sepp 2, Svilberg, Anderson 5, Gret Asi 2, Lilleallik, Kaarmann 2, Piibur 2, Pokk 8, Ida Vahi 2    (Vijesti.ba / SCsport)