.

 

 

 

 

 


.

Evo do kada se djeca moraju voziti u autosjedalu i kakav je zakon u EU: 
Autosjedala spašavaju živote i djeca bi se trebala u njima voziti što je duže moguće Najsigurnije su one s Isofix bazom, a posljednjih godina testiraju se i na bočni sudar
Djeca do 15 mjeseci moraju biti okrenuta suprotno od smjera vožnje jer se tako smanjuje opasnost od trzajne ozljede, a tako stoji i u uputama proizvođača.
 
Što se zakona tiče, čim pređu 150 cm visine, bez obzira na starost, djeca više ne moraju u autosjedalicu.
 
Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.
 
Tako je, na primjer, u susjednoj Hrvatskoj do izmjene Zakona bilo izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Sad te obveze nema.
 
Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kad će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje.
 
Autosjedalice su puno sigurnije i bez obzira što ne riskirate kaznu od policije, riskirate dječju sigurnost. Kad dijete preraste autosjedalicu izaberite postolje s naslonom koje će ipak štititi vrat i glavu od trzaja.
 
Dijete je spremno za vožnju u automobilu bez dodatnih pomagala kad mu pojas prelazi preko ključne kosti, a ne preko vrata i kad dosegne 36 kilograma.
 
 
Ono što treba zapamtiti je da se dijete nikad ne smije prevoziti u krilu niti ga se u tom položaju smije vezati pojasom. U prvom slučaju nemoguće je zadržati dijete u rukama od sile udara prilikom sudara, dok ga pojas može dodatno ozlijediti jer će se naći između njega i težine vašeg tijela.
 
Stoga, pamet u glavu i neka vam ne bude lijeno, jer djeca su u pitanju…
 
(SB)