.

 

 

 

 

 


.

Halifa Abdul al-Rahman III. samo je u gradu Cordobi dao izgraditi 600 džamija,

300 javnih kupaonica, univerzitet te biblioetku koja je imala oko 600.000 svezaka.  Na današnji dan 932. godine osnovan je Halifat Cordoba. muslimanska država koja se prostirala velikim dijelom Pirinejskog poluotoka. Njegovo osnivanje vezano je uz dinastiju Omejida (Omejada, Omajada ili Umajada), koja je bila jedna od najstarijih u historiji islama (uslijedila je odmah nakon vladavine tzv. Pravednih halifa, koji su vladali nakon smrti Poslanika).

Posebno je zanimljivo da je prvi vladar iz te dinastije, Muavija, bio taj koji je uveo dinastički princip nasljeđivanja prijestolja, umjesto dotadašnjeg, koji je bio putem izbora (gdje su glasali plemenski predstavnici). Omejidi su vladali 90 godina, a ukupno je bilo 14 vladara iz njihove dinastije, piše portal Povijest. Omejidi su znatno proširili svoju vlast, tako da su zavladali čak i dijelovima Evrope, Španijom i dijelom južne Francuske. Na svim osvojenim područjima širili su arapsku kulturu, novac i jezik, kao i islamsku vjeru. Zanimljivo je da su posrednim putem širili i utjecaj bizantske kulture, te uveli i prvu poštansku službu u Evropi. 

Omejidi su svoju prijestolnicu imali u Cordobi, koja je pod njihovom vlašću doživjela nevjerojatan procvat, posebno u doba Abdula al-Rahmana III., koji je na današnji dan 932. godine uzeo titulu halife (visoka titula koja označava nasljednika Poslanika) i vladao gotovo 50 godina.

U njegovo je vrijeme u Cordobi bilo oko 600 džamija, 300 hamama (javnih kupaonica) univerzitet, te biblioteka sa oko 600.000 svezaka. Vjerojatno najpoznatija građevina bila je Velika džamija (Mezquita de Córdoba), koja je kasnije pretvorena u katedralu.

U ekonomskom smislu Cordoba je bila veliko tkalačko središte, te poznata po obradi slonovače, svile i kože. Posredstvom Cordobe Evropljani su naučili proizvoditi papir. Svoju je moć Abdul al-Rahman III. osigurao prvenstveno pomoću moćne flote, no bio je relativno tolerantan prema ljudima drugih vjeroispovijesti.  Krajem 10. stoljeća je došlo do unutarnjih sukoba u halifatu i nemira među lokalnim kršćanima, a Cordobu su 1232. napokon osvojili kršćanski kraljevi Španije.  stav.ba