.

 

 

 

 

 


.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer kupila je biotehnološku kompaniju.

Seagen kako bi proširila vlastiti portfelj liječenja raka, javlja Anadolija. U saopštenju Pfizera navodi se da je globalna biotehnološka kompanija Seagen kupljena za blizu 43 milijarde dolara operativne vrijednosti, odnosno 229 dolara u gotovini po dionici.

Dodaje se da su kupovinu odobrili Upravni odbori obje kompanije. Kako se navodi u saopštenju, očekuje da će nakon kupovine kompanije Seagen prihodi Pfizera u 2030. godini porasti za više od 10 milijardi dolara. Pfizer trenutno ima portfelj od 24 odobrena inovativna lijeka protiv raka, uključujući najprodavanije lijekove i tretmane protiv raka dojke i raka prostate.

U saopštenju se navodi da je kupovinom kompanije Seagen, Pfizer značajno ojačao poziciju u ovoj oblasti. Pfizer je američka multinacionalna farmaceutska i biotehnološka korporacija sa sjedištem na Manhattanu u New Yorku. Kompaniju su osnovala 1849. godine u New Yorku dva njemačka poduzetnika, Charles Pfizer i njegov rođak Charles F. Erhart. Pfizer razvija i proizvodi lijekove i vakcine za imunologiju, onkologiju, kardiologiju, endokrinologiju i neurologiju.
(Vijesti.ba)