.

 

 

 

 

 


.

Mnoge studije pokazuju da redovita konzumacija narandži može koristiti našem zdravlju na čak deset različitih načina. 

Osim što su ukusne i osvježavajuće, narandže zahvaljujući nutritivnim vrijednostima imaju brojne prednosti za naše zdravlje. Kako donosi Healthline, narandže su doslovno riznica hranjivih i zaštitnih biljnih spojeva uključujući vitamine, minerale te antioksidanse. Mnoge studije pokazuju da redovita konzumacija narandži može koristiti našem zdravlju na čak deset različitih načina.

Jačaju imunitet:  S obzirom na to da sadrže tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B-6 i C, folat, pantotensku kiselinu, fosfor, magnezij, mangan, selen i bakar, narandže se povezuju s jačanjem imunološkog sistema kod ljudi. Nutricionisti tvrde da jedna srednja narandža sadrži više od preporučene dnevne količine vitamina C, odnosno oko 70 mg.

Dobre su za kožu:  Kako starimo, naša koža, kao i ostali dijelovi tijela, pati od oštećenja slobodnih radikala. Ovaj proces sličan je hrđanju metala nakon izlaganja zraku. Iako je to neizbježno, narandže su prepune antioksidansa i vitamina C koji usporavaju proces starenja te pomažu da izgledamo mlađe.

Poboljšavaju vid:  Jednako kao i naša koža, oči također pate od oštećenja kako starimo. Narandže su bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina C i kalija koji su izvrsni za naše oči. Stoga, ako želite da vam vid bude jednako dobar kao sada, nutricionisti savjetuju da pojedete jednu narandžu svaki dan.

Smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila:  Jedan od razloga zašto ljudi obolijevaju od srčanih bolesti je taj što su im arterije začepljene zbog nezdravog načina života i konzumiranja nezdrave hrane. Narandže imaju flavonoide koji snižavaju kolesterol i sprečavaju začepljenje arterija. To vas zauzvrat štiti od srčanog udara i mnogih drugih kardiovaskularnih bolesti.

Pomažu u razvoju mozga: Folat i folna kiselina prisutni u narandžama potiču razvoj mozga i održavaju ga u dobrom stanju. Zapravo, ovi nutrijenti također čine narandžu zdravim voćem za trudnice jer sprečava da dijete ima neurološke poremećaje.

Mogu smanjiti rizik od karcinoma:  Istraživanje je pokazalo da spoj pod nazivom D-limonen prisutan u narandžama može spriječiti razne vrste raka poput raka debelog crijeva, pluća, dojke i kože, donosi Uncle Matts. Isto tako, antioksidansi i vitamin C pomažu u promicanju imuniteta tijela, što pomaže u borbi protiv stanica raka.

Održavaju zdravlje crijeva:  Narandže su vrlo dobar izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja želuca i crijeva. Prehrana bogata vlaknima osigurat će da vas ne pogađaju probavni problemi poput čira na želucu ili zatvora.

Potiču mršavljenje:  Jedna narandža sadrži samo 80-ak kalorija, što je čini hranjivom i niskokaloričnom namirnicom. Ista porcija također sadrži 4.3 grama dijetalnih vlakana. Ovaj spoj pomaže u mršavljenju pospješujući redovito pražnjenje crijeva te nam pomaže da se osjećamo siti dulje vrijeme.

Sprečavaju gubitak kose:  Narandža ima visok sadržaj vitamina C koji je, između ostaloga, također neophodan za proizvodnju kolagena koji je zauzvrat odgovoran za održavanje kvalitet i jačine vaše kose. Dakle, nutricionisti preporučuju redovitu konzumaciju narandži ako ne želite ostati bez kose kako starite.

Snižavaju krvni tlak: Kombinacija kvalitetne prehrane i svakodnevna konzumacija narandži učinkovito snižava krvni tlak pa ih nutricionisti preporučuju svima koji imaju povišeni krvni tlak ili neko drugo zdravstveno stanje koje zahtijeva da tlak bude u granicama normale. (SB)