.

 

 

 

 

 


.

Artritis utječe na sve više ljudi diljem svijeta,

važno je na vrijeme prepoznati simptome kako bi se započelo što prije s liječenjem.  Bolest najčešće počinje polagano, pojavom umora, pojačanog znojenja, jutarnje zakočenosti pojedinih zglobova. Bolesnici opisuju pojavu ukočenosti, zamrznutosti ili nespretnosti pri obavljanju uobičajenih jutarnjih radnji.

Ukočenost zglobova javlja se tipično nakon razdoblja mirovanja. Budući da se uništenje zglobova odvija ubrzano u početku bolesti, ranije dijagnosticiranje artritisa te uspješna kontrola tijeka bolesti rezultira zadržavanjem radne sposobnosti oboljelih. Artritis ustvari služi i za opisivanje brojnih stanja koja pripadaju toj kategoriji. Osteoartritis tako nastaje kao posljedica pokušaja tijela da popravi oštećene zglobove, a upalni artritis će zglobove oštetiti, uzrokovati crvenilo, oticanje... koliko dobro poznajte simptome ovog stanja? Provjerite... 

1. Osjećate bol pri pokretu

Ako pretjerano koristite jedan ili više zglobova, može doći do jakog osjećaja boli koja će se smanjiti prilikom odmora. 

2. Teško obavljate svakodnevne radnje

Osteoartritis u kukovima može otežati hodanje pa čak i obuvanje cipela. Nelagoda se javlja kod čučnja, penjanja stepenicama...

3. Zglobovi bole i kad odmarate 

Kada je u pitanju napredak osteoartritisa, bol se može javiti i kada spavate... I upalni artritis će utjecati na san, a simptomi se mogu i pogoršati. 

4. Umor

Normalna je posljedica ne prospavane noći, a može vas dovesti do visoke razine umora i manjka energije. 

5. Zglobovi su otečeni 

Nezgodno je što ukočenost zglobova kod ovog stanja može trajati i 30 minuta ako se neko vrijeme niste kretali, ležali na kauču ili slično...

6. Nestabilni ste

Koljena i zglobovi u kukovima su osjetljivi na pokret, pa postoji veći rizik od pada i loma kosti. 

7. Promjene u raspoloženju 

Svi simptomi artritisa mogu voditi do problema s mentalnim zdravljem, a javljaju se depresija i anksioznost, koje su česte kod osoba koje žive s kroničnom boli. Upravo takva stanja mogu samo pogoršati simptome i osjećaj boli. 

8. Narušena kvaliteta života

Kada znamo da se radi o kombinaciji boli, umora, depresije i anksioznosti, lako je shvatiti kako će artritis poremetiti kvalitetu života i otežati kvalitetno druženje s prijateljima, ali i partnerom. 

9. Osjećate bol iako je nema 

Bol uzrokovana artritisom može i biti okidač za odgovor na bol koja ne postoji, kao na primjer pri nekim radnjama kao što je paljenje svjetla u kući. Osjećaj boli se može javiti i u ostalim dijelovima tijela koji nisu povezani sa zglobovima. 

10. Pucketanje u zglobovima 

Ako je u pitanju artritis, možete čuti kako nešto pucketa u zglobovima koljena ili klika. 

Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana pomažu 

Tjelesna aktivnost je izrazito važna za oboljele jer umjerena aktivnost dovodi do smanjenja bolova i poboljšavanja sposobnosti kretanja. U suprotnosti s time, tjelesna neaktivnost i dugotrajno mirovanje dovode do pogoršanja stanja u oboljeli.

Prehrana, također, može imati učinak na tijek bolesti, no postoje brojne individualne razlike pri reagiranju na pojedine namirnice. Do pogoršanja stanja u oboljelih može doći uslijed konzumacije kukuruza, pšenice, raži i zobi, crvenog mesa, slanine, jaja, mlijeka te rajčica i citrusa.  Blagotvoran učinak na tijek bolesti ima konzumacija plave ribe, voća i povrća, sjemenki lana, sezama i buče te zelenog čaja. (Ordinacija.hr)