.

 

 

 

 

 


.

SASTOJCI:
300 g preostalog ili svježe pripremljenog pire krompira
600 g glatkog brašna
250 ml tople vode
1 kaškica soli
1 vrhom puna kaškica meda
½ kocke svježeg kvasca
1 kašika sirćeta
3 kašike ulja
 
PRIPREMA
Ako nemate preostalog pire krompira, napravite svježi.
Brašno i sol sipajte u posudu za miješanje.
U drugoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke kao što su: topla voda (ne smije biti vrela, kako vam nebi pokvarila kvasac), kvasac, med, sirće, ulje, pire krompir i pastu od bijelog luka.
Mokre sastojke dodajte u suhe pa zamijesite kompaktno ali i vlažno tijesto (ova konzistencija je bitna za mekoću, zato ne dodajite više brašna).
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, premijesite i formirajte kuglu. Stavite je u pomašćenu posudu i na toplo mjesto da nadolazi. Potrebno mu je oko sat vremena da nadođe.
Nakon tog vremena ga izvadite iz posude i stavite na pobrašnjenu podlogu. Tijesto se više ne mijesi nego se preklapa, sa svih strana prema sredini, i to nekoliko puta. Prebacite ga na list pek papira, koji stavite u vatrostalni lonac. Po želji formirani kruh pobrašnite pa urežite mustru.
Stavite poklopac na lonac i stavite ga u hladnu, nezagrijanu rernu. Tek kad ste lonac stavili, palite rernu na 240 stepeni gornji/donji grijači i pečete kruh sa poklopcem 45 min pa još 5 minuta bez poklopca. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa degustirajte sa namazima po želji.  
Prijatno! : (SB/Domacica.com)