.

 

 

 

 

 


.

U ranu jesen ivice šuma, livada i poljskih puteva rumene se od šipka bogatog vitaminom C,

kalijumom, pektinom, voćnim kiselinama i brojnim drugim vitaminima i mineralima koji su blagotvorni za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.  Domaćice i danas pripremaju brojne proizvode koji će se u domaćinstvima konzumirati tokom zime, a svakako najpoznatiji domaći proizvod od šipka je marmelada, te u nastavku pročitajte jedan od brojnih recepata za njenu pripremu.

Sastojci:

– 3 kg šipka
– 1 kg šećera

Potrebno za pripremu:

– veća šerpa
– nekoliko pari jednokratnih rukavica
– cjediljka
– posuda na kojoj će stajati cjediljka
– posuda za otpatke
– žica za miješanje
– šerpa za ukuvavanje marmelade

Priprema:

Šipku odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u šerpu te zalijte sa toliko vode da bude kompletno prekriven tečnošću i još dva centimetra iznad. Kuvajte dok se šipak ne počne raspadati, odnosno dok ne postane mekan. Po potrebi dolijevajte vode. Kada je šipak kuvan, ostavite ga u šerpi 30 minuta pa ga počnite pasirati kroz cjediljku.

Šipak s tečnošću u kojoj se kuvao sipajte kutlačom u cjediljku. Pasirajte ga rukom, na koju ste prethodno stavili rukavicu, dok god osjetite i vidite meso od šipka… Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuvao da vam bude lakše za pasiranje. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav skuvani šipak.

Dobijenu smjesu sipajte u posudu u kojoj ćete je i kuvati, zatim u nju dodajte kilogram šećera i lagano počnite zakuvavati stalno miješajući smjesu žicom jer je marmelada gusta sama po sebi, a sa dodatkom šećera lako zagori. Kuvajte pola sata pa napravite probu da vidite da li smjesa dovoljno ukuvala. Ako nije nastavite s ukuvavanjem dok ne dobijete željenu gustinu marmelade.

U međuvremenu tegle sterilizujte u rerni – prvo ih operete, obrišete i stavite u hladnu rernu, koju ćete onda zagrijati na 100 stepeni.

Gotovu marmeladu sipajte u vruće tegle i zatvarajte ih poklopcima. Kada napunite sve tegle, zamotajte ih u deku i ostavite da se hlade preko noći.

Savjet plus:

Da bi izbjegli dugotrajnu pripremu do samog momenta kuvanja marmelade moguće je kupiti već gotovu smjesu nastalu obradom šipka, te joj dodajte samo šećer i kuvajte dok ne dobijete određenu gustinu.

Zdravstvene dobrobiti šipka:

– otklanja umor i malaksalost
– pomaže kod glavobolje i vrtoglavice
– dobar je za detoksikaciju
– zaustavlja mučninu i proliv
– štiti od kardiovaskularnih bolesti
– poboljšava cirkulaciju
– sprečava anemiju
– pročišćava disajne puteve
– pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti

Izvor: nezavisne     PODIJELITE SA PRIJATELJIMA: