.

 

 

 

 

 


.

Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju.

Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom.  Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Ovisno u kojem se bh. gradu nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno bosanskohercegovačko jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. No, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto. Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su. Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuhanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi piše Klix

Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju. Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom. To je prepoznala web stranica Taste Atlas koja je suho meso iz BiH uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu.

Suho meso iz Bosne i Hercegovine našlo se na visokom 11. mjestu, a na stranici opisuju kako za preradu mesa koje se suši treba posebna vještina, da se ono pravi od goveđeg mesa. U BiH je po ovom specijalitetu poseban grad Visoko. Osim suhog mesa iz Španije visoko kotira i meso iz Italije. Hrvatski kulen iz Slavonije i Baranje na devetom i desetom mjesto, a onda slijeedi naše suho meso na 11. mjestu.

Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu”, piše u objašnjenju na stranici Taste Atlas.

Dodaju da je suho meso je toliko popularno u BiH da je sastavni dio većine bosanskih kuhinja, u čemu nisu pogriješili.    slobodna-bosna.ba