.

 

 

 

 

 


.

Izvedba sa 600 g brašna.  Svi mi volimo svratiti u pekaru,

ali domaća peciva i hljeb imaju osobitu draž. Jedan od takvih specijaliteta je mekana pogača s maslacem i vrhnjem, neodoljivo meka i ukusna, a za pripremu jednostavna. Savršen je izbor za doručak, a pripremite li je za neku svečanu priliku, bit će zvijezda stola jer fantastično izgleda.

Ovo je recept za pogaču.

Sastojci:

600 g brašna

8 g suhog kvasca

1 jaje + 1 žumance

100 ml ulja

300 ml mlijeka

200 ml kiselog vrhnja

100 g maslaca

1 kašika susama

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

Priprema:

1. U posudu stavite mlijeko, kvasac i šećer, promiješati i pustite da odstoji pet minuta. Zatim dodajte jaje i ulje te uz miješanje postepeno umiješajte brašno i so. Pustite tijesto da naraste, oko 15 minuta, pa ga podijelite na 4 dijela i oblikujte u kugle.

2. Uzmite prvu kuglu tijesta i razvaljajte je, a zatim je premažite maslacem. Razvaljajte i drugu kuglu pa je stavite preko prve. Zatim je premažite debelim slojem vrhnja. Razvaljajte i treću loptu pa je stavite na drugu i premažite je maslacem. Zatim razvaljajte četvrtu koru i stavite je preko ostalih.

3. Dobijenu pogaču premjestite u posudu za pečenje pa uz pomoć tupe strane noža urežite ukrase po želji, premažite pogaču preostalim žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Prijatno! :)   (SB)