.

 

 

 

 

 


.

Aioli sos ide uz sve, a možete ga spremiti za 10 minuta. 

Allioli, alioli, aïoli ili aioli različiti su nazivi za sos na bazi bijelog luka u kojem se uživa širom Mediterana, a posebno ga vole u Provansi i Kataloniji. "Otmjena majoneza", kako ga nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluostrva služi se uz krompir, meso, ribu.

Aioli zaista liči na majonezu jer se pravi od sirovih žumanaca i ulja, samo što je obavezno maslinovo ulje. Osim toga dodaje se i limunov sok - i ponekad malo senfa. Aïoli doslovno znači ulje i bijeli luk - "ail" je bijeli luk na francuskom. Osim klasičnog aiolija koji traži nešto malo više vještine, možete malo i "varati" pa napraviti jednostavniju verziju s gotovom majonezom. Otmjenu majonezu poslužite uz pečeni krompir, iskoristite kao namaz za sendviče, poslužite uz kuhano povrće ili pržene lignje i ribu. Po želji možete dodati i chilli ili šafran.

Sastojci:

5 srednjih češnjeva bijelog luka

2 kašičice limunovog soka, po ukusu

½ šoljice kvalitetne majoneze

so

Po želji: ¼ kašičice senfa

Priprema:

1. U maloj posudi pomiješajte izgnječeni bijeli luk i limunov sok tako da se sjedine u smjesu, posolite i pustite da odstoji 10 minuta.

2. Mrežastu cjediljku položite na drugu posudu pa silikonskom ili gumenom lopaticom zagrabite smjesu i protisnite kako bi izašlo što više soka. Ono što ostane možete baciti.

3. Umiješajte majonezu u sok od limuna i luka.

5. Probajte i po potrebi dodajte još majoneze ili senfa.

6. Aioli čuvajte u frižideru.  Prijatno!:) (Nova.rs)