.

 

 

 

 

 


.

Prisutnim Bugojancima, članovima i simpatizerima Saveza za bolju budućnost BiH o stanju u firmi „Binas“ govorio je Nermin Džindić.

Savez za bolju budućnost BiH večeras je u Kristalnoj sali u Bugojnu održao predizborni skup. Prisutnima su se obratili Adnan Hozić, nosilac liste za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, Nefija Malkić, kandidatkinja za Skupštinu SBK, Kemal Duraković, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Adnan Jupić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Nermin Džindić, aktuelni federalni ministar energije, rudarstva i industrije, te nosilac sarajevske liste za Parlament BiH. Govorio je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.
Predstavljeni su kandidati za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

- Trebalo je naći rješenje za probleme „Binasa“, a da ne bole. Ko je bio direktor u „Binasu“ 2015. godine? Adem Huskić zvani Hadžija. Čiji je kadar? Melikin (Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH). On nije slušao Meliku pa je smijenjen. Potom je imenovan Sabahudin Ganić, zvani Reis. Nakon njega je bio Enes Memić. Čiji izbor, Melikin. Nakon Enesa, a i dalje govorimo o 2015. godini, bio je Abaz Mandžuka, ponovo Melikin izbor. Ko je bio član i predsjednik Nadzornog odbora ispred državnog kapitala? Svi ga
dobro znamo. Gospodin Omerinović. I onda su krivi SBB i ministar u Vladi FBiH zato što nešto ne ide u „Binasu“.
Zahvaljujući meni, „Binas“ je dobio 16 miliona KM do danas od dana kada sam ja došao na ovo mjesto, kroz razne kredite, subvencije i pomoći. Ove godine nisu dobili pomoć, jer prošle godine nisu opravdali sredstva za ono što su tražili. Direktor napravi plan, dobije sredstva po planu i ne utroši ta sredstva. I onda dođe i kaže ne daju mu SBB i ministar novac, a sam nije potrošio sredstva tamo gdje je trebao i gdje je sam napisao. Zato sam na prethodnom skupu jasno rekao da smo drugačiji od ostalih. Pokazali smo to kroz prošli, produženi mandat – rekao je Džindić.

Što se tiče „Binasa“, naglasio je Džindić, dok je on na ovom mjestu u ovom ministarstvu, „Binas“ neće otići u stečaj. 

 Zato što Zakon o prometu naoružanja i vojne opreme kaže da odobrenje ili posljednju informaciju, zaključak i saglasnost na stečaj daje federalni ministar energije, rudarstva i industrije, a ja to neću uraditi po cijenu ostavke ili napuštanja funkcije. Šta je dovelo do toga da ova četiri direktora u nizu nisu dobra? Doveli su lokalni talovi. Pojedini direktori nisu bili dobri s politikom koja ih je dovela na to mjesto. Budu smijenjeni, i onda su pred kraj 2021. godine doveli do toga da „Binas“ treba otići u stečaj. Nakon 50 različitih sastanaka napravili smo razne varijante kako spasiti firmu. Tražio sam i od premijera i od iste te Melike, potpredsjednice Federacije, da smijeni sve direktore i da smijeni Nadzorni odbor. Da radnici, zajedno s Ministarstvom, nađu kadar koji će tu firmu dovesti u rang na kojem je bila prije rata. Da bude prepoznatljiva u namjenskoj industriji, a ne da bude firma koja traži sadaku od drugih. Kada je direktor Mandžuka, zajedno sa Sindikatom, došo kod mene i kada su mi ispričali cijelu situaciju, možda sam bio nekorektan prema njima i rekao sam "nemam klik za rješenje". Možemo doći do rješenja samo zajedno. Oni da vrate radnike na posao, a ja ću, sa svojim vezama i poznanstvom, dovesti strane investitore koji će uzeti jednu godišnju proizvodnju i time spasiti “Binas”. Od drugog mjeseca do danas „Binas“ je potpisao 35 miliona KM međunarodnih ugovora s firmama iz Evropske unije. Da to nije predizborna lafina, govori podatak da su uplaćeni avansi za sve te ugovore. Uspjeli smo izmiriti dio plaća, ne svih, napraviti dogovor sa Sindikatom da u narednom periodu do Nove godine redovno isplaćujemo plaće, a svaki drugi mjesec po jednu zaostalu. Nije 35 miliona odjednom došlo. Potrebno je pratiti proizvodnju. Ovo je jedna i jedina istina, sve drugo je laž i obmana te politikanstvo naše konkurencije u Bugojnu – rekao je Džindić.
Kandidatkinja za Skupštinu SBK Nefija Malkić istakla je da se treba pružiti podrška ženama.

- Jedino će se žena zalagati za bolji položaj trudnica, porodilja, da žena koja ima troje djece dobije penziju. Svjedoci smo da sve više Bugojanaca napušta našu domovinu, privreda je na koljenima. Liste za zapošljavanje su preduge. Svima je poznato da sve ratove ne započinju građani, nego političari, zato ću vas zamoliti da glasate za SBB jer SBB može odvesti BiH u Evropsku uniju, a ne u rat.
Izaberite uspješnu i pametnu BiH - rekla je Malkić.
Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Kemal Duraković rekao je da kroz Federalni parlament želi pomoći građanima. 

SBB je drugačiji od ostalih. Zahvaljujući ministru Džindiću, “Binas” nikada neće otići u stečaj. O svojim aktivnostima ću reći samo da ćemo raditi za dobrobit građana, bez oraha u džepu – rekao je Duraković.
Nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Adnan Jupić rekao je da su ekologija, ekonomija i euroatlantske integracije osnovne smjernice SBB-a.

(Vijesti.ba)