.

 

 

 

 

 


.

Politička analitičarka Ivana Marić za Vijesti.ba je komentirala najavljeni sastanak u Beogradu političkih predstavnika iz RS-a
 sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem."Aleksandar Vučić je oportunist koji radi samo ono što zadovoljava njegov ego i ide u prilog njegovoj političkoj karijeri. Posebno mu se dopadaju političke predstave u kojima on glumi osobu koja je oličenje dobrote, pacifizma i požrtvovanosti tj. političara koji je garant stabilnosti i mira na Balkanu. Mada bi mnogi za njega rekli upravo suprotno“, kaže Marić.Ona dodaje da je poziv za sastanak predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske još jedna njegova predstava koja treba da ga prikaže kao zaštitnika svih Srba, bez obzira gdje žive, nekoga ko rješava probleme susjednih država bez ikakve namjere da se miješa u njihove unutarnje probleme, te nekoga ko žrtvuje svoje dragocjeno vrijeme samo da bi smirio (vještačke) tenzije u BiH i tako održao mir na Balkanu.
 
„Pri tome namjerno zaboravlja da je neriješeni sukob između Srbije i Kosova trenutno jedina prijetnja miru na Balkanu“, kaže naša sagovornica.Ona podsjeća da ovo nije prvi skup predstavnika Srba iz BiH kod Vučića.„Bilo je i ranije takvih susreta ali je u zadnjih nekoliko godina Dodik bio jedini gost iz BiH. Vučić je procjenio da mu je Dodik dovoljan jer može da zadovolji sve njegove potrebe po pitanju BiH, pa nije bilo potrebe da poziva i druge političare iz RS-a. To se iznenada promijenilo izborom Mirka Šarovića za predsjednika SDS-a. Nije slučajnost to što je Vučić ovaj put na sastanak, pored Dodika, pozvao Šarovića, Borenovića i predsjednike drugih parlamentarnih stranaka iz RS-a“, smatra Marić.To je prema njenom mišljenju jako značajan potez koji pokazuje zahlađenje odnosa između Vučića i Dodika usljed slabljenja Dodikove političke moći.
 
„Dodik, koji je do sada držao sve konce u svojim rukama ne uspijeva da se izvuče iz živog pijeska u koji je upao zajedno sa bošnjačkim koalicionim partnerima predvođenim SDA, dok HDZ to sve posmatra sa sigurne distance“, kaže Marić.    Marić kaže da nakon što je procijenio da je opozicija u RS-u dovoljno ojačala Vučić je Dodiku uskratio privilegirani položaj te je u „svesrpske“ razgovore uključio i opoziciju.
„SDA deklaraciju Vučić je iskoristio kao odličnu priliku da u igru uključi i Šarovića kako bi se osigurao da će u slučaju promjene vlasti na narednim izborima ponovo biti na strani pobjednika. Ako znamo da je Vučić „zlatna koka“ za izbore u RS-u i da mnogi glasaju za stranku i kandidate koje on podrži možemo zaključiti da će se ovakvi susreti, ukoliko se nastave, loše odraziti na izborni rezultat SNSD-a na narednim izborima“, kaže Marić.
 
U svakom slučaju, nastavlja ona, za Bosnu i Hercegovinu je dobro što je Vučić proširio krug saveznika iz BiH što će sigurno oslabiti Dodika kao i to što Vučić pred očima javnosti, posebno međunarodne, želi da se prikaže kao pomiritelj.„Pored otvorenog sukoba sa Kosovom sigurno je da mu ne bi bilo dobro da otvara sukob i sa Bosnom i Hercegovinom. Dakle, spavajte mirno jer rata biti neće. Sve je ovo samo predstava za široke narodne mase“, zaključila je Ivana Marić. (Vijesti.ba)