.

 

 

 

 

 


.

U centrali SDA u Sarajevu danas je održan sastanak delegacija ove stranke 

i HDZ-a BiH, a predvodili su ih stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Pored njih dvojice u delegacijama su bili još Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Halid Genjac i Adil Osmanović (SDA), te Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara, Lidija Bradara i Borjana Krišto (HDZ). Nakon sastanka medijima su se obratili lideri stranaka, koji su istakli kako se na sastanku govorilo o uspostavi nove vlasti na federalnom i državnom nivou.

Većine do marta   Lider SDA Bakir Izetbegović je ocijenio da je sastanak održan u dobroj atmosferi. - Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama. Na kantonalnom nivou je to već krenulo, mislim da ćemo uskoro imati kompletiran i ovaj dio bošnjačkog dijela te koalicije - kazao je Izetbegović. Nakon odluka SDP-a u prošlu subotu, naglašava, otvoren je prostor da se od ostalih stranaka iz bošnjačkog izbornog tijela napravi taj dio u sljedećih desetak dana. - Cijenim da ćemo u prvoj polvini marta već imati definisane koalicije – dodao je lider SDA.

Razgovarano je i o prioritetima na koje se potrebno fokusirati u naredne četiri godine, a to su evropski put BiH, NATO put, oporavak privrede, brzo kreiranje novih radnih mjesta, brza izgradnja infrastrukture koja će to generirati, zaustavljanje odliva mladih ljudi iz BiH, prenose Vijesti.ba.- Poseban detalj je bilo i konstituisanje novog saziva Doma naroda u Federalnom parlamentu i cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice mogli imati konstituisan Dom naroda tako da bi se mogao usvojiti budžet i kroz njega konstituisati i Dom naroda na državnom nivou - dodao je Izetbegović. Ponovo je vrlo važnom ocijenio dobru atmosferu na današnjem sastanku, dodajući da "idemo u pravom smjeru".

Euroatlanski put Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pojašnjava da je danas razgovarano o saradnji dvije stranke, euroatlantskom putu BiH i uspostavi vlasti. - Što se tiče saradnje dvije stranke, procjenjujemo da je ona nužna za bolje odnose u BiH, za napredak i očuvanje BiH, i da na tom trebamo zajedno raditi jer bojim se da je napravljena jedna velika šteta u zadnjih godinu i po - dvije dana, upravo u saradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese nekad i na prestavnike dva naroda u cjelini - ističe Čović. Što se tiče euroatlantskog puta, dodaje kako je iznio stav HDZ-a BiH da taj put nema alternative i da je prioritet svih prioriteta.

- Svaki predstavnik HDZ-a ili HNS-a, od razine BiH, bez obzira je li u pitanju Parlament, ili Vijeće ministara, ili ministrica odbrane, ili predstavnici stranaka, to vrlo jasno iskazuju, to za nas nema alternative, tako da oko toga nema dvojbi. I naravno, trebamo tražiti rješenja sa partnerima kako napraviti iskorak - dodao je Čović. Kada je u pitanju evropski put BiH, Čović ističe kako su u HDZ-u uvjereni da je kandidatski status trebao biti i prošle godine dodijeljen BiH.

- Da smo izmijenili Izborni zakon u 4. ili 5. mjesecu, to bismo i imali. Ovako, opet smo pred istim uvjetima. Isto tako, mislimo da je aktiviranje Akcionog plana trebalo biti prošle godine u sedmom mjesecu, ali kad već nije, ja duboko vjerujem da to treba sada uraditi sa partnerima – poručio je Čović. Ocijenio je da uspostava vlasti na nižim nivoima ide pristojno ili dosta dobra, i da se lagano ponovo vraća jedno povjerenje.

- Što se tiče Vijeća ministara, naše je uvjerenje da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga i bilo kakvih potreba za uvjetovanje bilo koga, jer to ide na štetu svih nas. Uvjetovanjima na toj razini ovih partnera nećemo daleko stići. Tako da, duboko vjerujem da što prije imenujemo mandatara za Vijeće ministara, dobit ćemo onaj neophodni mjesec dana da se čitav posao završi - istakao je Čović. Naglasio je preznačajnim formiranje vlasti na nivou FBiH.

- Čim CIK BiH da konačnu odluku, objavi se, kako to već priliči, u službenim glasilima, a svakako sam siguran, ako to neće biti u dva dana iduće sedmice, da će biti do kraja iduće sedmice, da ćemo imati uspostavljen Dom naroda FBiH i izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen proračun i zakone koji ga prate - dodao je Čović. Smatra da za to postoje dovoljno kvalitetne većine kada je u pitanju federalni nivo vlasti.- Time smo već stvorili jedan malo drugačiji ambijent za ponašanje i malo relaksirali one koji su zabrinuti zbog nemogućnosti isplate sredstava već evo sad u drugom mjesecu - poručio je Čović, prenose Vijesti.ba.

SNSD partner na državnom nivou I on je ocijenio korektnom atmosferu na današnjem sastanku, te dodao da je treba prenositi na sve nivoe "da stvorimo jedan ambijent u kojem ćemo mnogo brže donositi odluke koje će zaštititi i naše strateške odrednice, i SDA - unutar bošnjačkog, i HDZ - unutar hrvatskog naroda, i trećeg partnera - to je SNSD evidentno, prema kapacitetu u Parlamentu BiH, kako bi mnoge odluke koje su previtalne u ekonomskom smislu počeli donositi".

- Jednostavno, uz ovo sve što ja pričam, osnova svega će biti socijalna i ekonomska politika. Oko toga moramo napraviti mnogo brže iskorake i mnogo se tečnije dogovarati nego do sada - dodao je Čović. Čović je ponovio da "nikada više ne smijemo doći u situaciju kao prošle godine da se bavimo Izbornim zakonom pred same izbore". - Na osnovu toga, sada u Predsjedništvu imamo dva bošnjačka člana, šta god ko o tome mislio - kazao je Čović. Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je kazao da je imao u posljednje vrijeme nekoliko sastanaka s delegacijom SNSD-a, odnosno predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, te s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Čović je SNSD okarakterisao nezaobilaznim partnerom.

- Sa svojim koalicijskim kapacitetom kojeg on ima, vi jednostavno danas imate već definiranog srpskog partnera - i kroz poziciju srpskog člana Predsjedništva, i kroz četiri predstavnika u Domu naroda na razini BiH, i kada je u pitanju čak Zastupnički dom. Tako da je, što se mene tiče, partner bez koga danas ne možete praviti vlast - smatra Čović. Treba razgovarati o svemu, dodao je lider HDZ-a, jer već postoje jasni stavovi sa jedne, druge i treće strane. - Puno stvari ima koje se mogu riješiti ako sjedimo i razgovaramo u miru - konstatovao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da HDZ nikada nije uvjetovao bošnjačku komponentu, ističući da će SDA, najvjerovatnije, iduće sedmice imati sastanak s PDA, SBB-om i A-SDA te da će ih SDA zvati na sastanak pojedinačno. Kako kaže, te stranke imaju pravo da nastupaju kao blok. Upitan kada se može očekivati sastanak na kojem bi bilo razgovarano o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Izetbegović je rekao da će tom sastanku vjerovatno prethoditi susret trojice stranačkih lidera - SDA, HDZ-a i SNSD-a.

- Mislim da će se to desiti uskoro, poslije toga bi išli sastanci delegacija. I kao što rekoh, tu očekujem od SNSD-a i gospodina Dodika da pomogne da se iznađe rješenje za ovu krizu koju trenutačno imamo. Naravno da pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara pripada SNSD-u, ali naravno da i mi imamo pravo tražiti da se poštuju ranije donesene odluke, strategije i zakoni. Na presjeku toga dvoga, ja mislim da se nagovještava rješenje - istakao je Izetbegović. Izetbegović kaže kako od trećeg partnera - SNSD-a, očekuje da se promijeni odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u, tako da iz SDA neće trebati ići u neke dramatične inicijative.

- Krajnje je vrijeme da se tu nešto uradi. Kada smo neki dan napravili listu toga što čini diskriminaciju, zaista je ona dugačka i bolna. I tu očekujemo od partnera da se nešto uradi za Hrvate i Bošnjake u RS-u, i za Srbe u FBiH. Mislim da i to treba biti dio budućeg dogovora sa SNSD-om - dodao je Izetbegović.

Više modela za Izborni zakon Upitan je li danas razgovarano i o izmjenama izbornog zakonodavstva, Izetbegović je odgovorio potvrdno, ističući da je želja HDZ-a na liniji presude Ustavnog suda.- Prije ili kasnije, tu stvar valja riješiti. Spremni smo da razgovaramo na liniji indirektnog izbora ili na liniji onoga što je nudila svojedobno EUpreko gospodina Filea. Samo ja nisam optimista da to možemo sada završiti za par mjeseci, ako nismo u proteklih par godina tu stvar riješili. Ali evo, kao što reče gospodin Čović, mislim da ne bi niko trebao pretjerano uslovljavati ni sa čim - dodao je Izetbegović. Isto novinarsko pitanje prokomentarisao je i Čović, prenose Vijesti.ba.

- Naravno da smo razgovarali i tražimo rješenja. Izborni proces ne smije se više nikad dovesti u poziciju kakvu smo imali prošle godine, da imamo danas dva bošnjačka člana Predsjedništva. Apsolutno je nedopustivo. I mi ćemo učiniti sve da promijenimo ono što je preduvjet i za kandidatski status, između ostalog - poručio je Čović. Prema njegovim riječima, nije to samo pitanje izbora člana Predsjedništva, Doma naroda, legitimnog predstavljanja, već i pitanje Mostara.

- Svi koji misle da će doći u Mostaru, pričati ponovno o Izbornom zakonu u izbornoj godini, dogodine, opet ćemo se dovesti u istu situaciju. I zato ćemo tražiti zajednička rješenja kako što prije otvoriti ova pitanja, osigurati dovoljnu parlamentarnu većinu i bez pritisaka sa treće strane, koja će - šta god mi dogovorili - izrekom napadati sa te opozicijske pozicije. Tako da, evo, sjedimo, tražimo rješenja - kazao je Čović.
 

(Vijesti.ba)