.

 

 

 

 

 


.

a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo smo već na državnom nivou. Onog momenta kad se steknu zakonski i ustavni uslovi SDA će otići u opoziciju. 

Safet Softić, državni zastupnik i potpredsjednik SDA, kazao je za N1 kako je Igor Stojanović blokirao izbor nove Vlade Federacije BiH, te je izrazio očekivanje da će potpredsjednik FBiH iz SDP-a "vjerovatno istrajati s tim". Dodao je kako SDA nema problem da ode u opoziciju na entitetskom nivou "onog momenta kad se steknu zakonski i ustavni uslovi".

Refik Lendo (SDA) ispunio je obećanje, nije potpisao imenovanje nove Vlade FBiH?

Sva vika na Lendi, a Igor Stojanović (SDP BiH) blokirao je izbor Vlade. Nije me iznenadio njegov potez pretjerano jer su ovo dramatični trenuci za SDP. Pokazuje se da se tamo vodi rovovska borba koja je, vjerovatno, vezana za Kongres na kojem bi se trebao izabrati novi lider. Mislim da su te podjele jako izražene i mislim da se neće tako lako izaći iz toga, što se vidi po potezu Stojanovića.

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo smo već na državnom nivou. Onog momenta kad se steknu zakonski i ustavni uslovi SDA će otići u opoziciju. U Ustavu Federacije piše da je rukovodstvo FBiH, predsjednik sa dva potpredsjednika, šef izvršne vlasti. I dok je to tako ovo će i dalje imati određene zaplete.

Dragan Čović (HDZ BiH) najavljuje da će Stojanović u ponedjeljak dati saglasnost za novu Vladu FBiH?

Mi ne pravimo show, to radi neko drugi ko je htio formirati vlast bez da je stekao uslove. Ako je Stojanović iz ne znam kakvih motiva zakočio potpisivanje Vlade FBiH, uz uslove da se ove stranke dogovore, i ukoliko on kaže da ne želi započeti mandat sa aferama, vjerovatno će istrajati sa tim. Mislim da će tražiti smjenu Kljake, Vlaisavljević i kandidata za ministra federalnog MUP-a za kojeg vidimo da je pod optužbom.

Lendo kaže da trebaju sjesti lideri SDA, SDP-a i HDZ-a da se dogovore u vezi sa izborom nove Vlade FBiH?

To tako treba, ali da li će sjesti – ne znam. Ili da se pokrenu izmjene Ustava FBiH, SDA sa tim nema nikakvog problema.

Zašto samo te tri stranke?

One su ostvarile rezultata za koje Ustav kaže da su šefovi vlasti – Bradara (HDZ BiH), Lendo i Stojanović. Saglasnost dva potpredsjednika je obavezujuća, njihovi glasovi su jednaki sa glasom predsjednika.

Hoće li Schmidt reagovati?

Ono što imamo od Schmidta je da on neće nametati odluke i da političke stranke treba da sjednu i dogovore se. Da li će se držati toga što je kazao – zaista ne znam. Ali i današnji protesti i spekulacije medija vode nas u veću krizu koja bi mogla zahvatiti ne samo Federaciju nego i čitav region.

Ima navoda kako će Bradara, mimo potpredsjednika, uputiti odluku na Predstavnički dom?

Suštinski je da njih troje moraju staviti potpis na odluku. Za odluku koja je potpisala Bradara fale dva potpisa. Ukoliko se sa Lendom ne razgovara o mogućim rješenjima vjerujem da će ostati pri svome stavu. Dakle, da on bude neki pisar koji će potpisati njihovu odluku, ne vjerujem da će pristati.

Uništava li sve ovo SDA – smjena Osmana Mehemdagića, ukidanje zvanja Sebiji Izetbegović?

Ja bih volio da neka nezavisna agencija napravi istraživanja rejtinga političkih stranaka, mislim da SDA stoji mnogo bolje nego prije izbora. Upravo zbog, da upotrijebim grub izraz, silovanja demokratije. Ovo ne može ovako. Mi smo na državnom nivou prihvatili volju parlementarne većine, samo neka isti princip primjene na federalnom nivou, samo da se poštuje Ustav i zakoni. Mislim da je SDA mnogo stabilnija upravo zbog jačine agresivnih napada. slobodna-bosna.ba